Nu går polisen ut och varnar för den fräcka inbrottsmetoden när hemlarmen sätts ur spel. En metod som är vanlig i Spanien. Foto: ShutterstockNu går polisen ut och varnar för den fräcka inbrottsmetoden när hemlarmen sätts ur spel. En metod som är vanlig i Spanien. Foto: Shutterstock
Nu går polisen ut och varnar för den fräcka inbrottsmetoden när hemlarmen sätts ur spel. En metod som är vanlig i Spanien. Foto: Shutterstock
Tjuvarna försökte sätta Anna Peterssons hemlarm ur spel: "Det är obehagligt med sådana här metoder." Foto: PrivatTjuvarna försökte sätta Anna Peterssons hemlarm ur spel: "Det är obehagligt med sådana här metoder." Foto: Privat
Tjuvarna försökte sätta Anna Peterssons hemlarm ur spel: "Det är obehagligt med sådana här metoder." Foto: Privat
Tjuvarna tar sig oftast in i bostäderna genom altandörren, enligt polisen. Foto: ShutterstockTjuvarna tar sig oftast in i bostäderna genom altandörren, enligt polisen. Foto: Shutterstock
Tjuvarna tar sig oftast in i bostäderna genom altandörren, enligt polisen. Foto: Shutterstock
Torbjörn Ferndahl, vd på branschorganisationen Säkerhetsbranschen. Foto: Micke ÖlanderTorbjörn Ferndahl, vd på branschorganisationen Säkerhetsbranschen. Foto: Micke Ölander
Torbjörn Ferndahl, vd på branschorganisationen Säkerhetsbranschen. Foto: Micke Ölander

Tjuven försökte slå ut Annas inbrottslarm

Publicerad

Anna Petersson väcktes två gånger samma natt av att någon försökte slå ut hennes inbrottslarm i villan i Askim.

Nu går säkerhetsbranschen tillsammans polisen ut och varnar för tjuvarnas nya, spanska inbrottsmetod.

– Innehavet av störsändare är olagligt i Sverige. Men man kan köpa dem utomlands och ta med hit, säger Torbjörn Ferndahl, vd på Säkerhetsbranschen.

– Metoden är obehaglig, säger Anna Petersson.

Det var för några nätter sedan som larmanordningen i huset i Askim lät konstigt.

Anna Petersson lyckades stänga av ljudet, men bara timmen senare vaknade hon av det igen. På morgonen tog familjen kontakt med sitt larmföretag för att få reda på vad det var som inträffat.

– På nedervåningen har vi alltid larmet på, vi fjärrlarmar från övervåningen. När min man ringde till larmfirman kunde de se att det var någonting som hade hänt, säger Anna Petersson.

Det som skett var att någon eller några försökt sätta larmet ur spel.

– Jag är inte så tekniskt bevandrad, men det var någon störsändare som använts som försökt slå ut larmet, säger Anna Petersson.

Tjuvarna kom dock aldrig så långt så att de kunde ta sig in i huset.

– Jag misstänker att de var ute efter att reka lite och kolla och se om de kunde sabotera larmen, säger Anna Petersson.

"Många i Spanien drabbas"

Metoden att slå ut hemlarm med störsändare är fräck. Enligt Securitas Direct, som är Sveriges största leverantör av elektroniska inbrottslarm, är den vanlig – i södra Europa.

– Vi har många kunder i Spanien som är drabbade. Störsändare är inget stort fenomen i Sverige. Man har hört talas om det och det finns ett fåtal indikationer på att det har använts här, säger presskontakten Michael Peterson.

Vad gör ni för att motverka attackerna?

– En positiv konsekvens av det här är att vi lägger nya resurser på att utveckla vår säkerhet ytterligare. Vår främsta uppgift är att kunderna ska känna sig trygga.

Vad ska man göra för att känna sig trygg?

– Att man har dubbla centralenheter. Det gäller att ha en trygg bredbandsuppkoppling. Det viktigaste är att man känner en tillförsikt.

Gäckar företagen

Torbjörn Ferndahl är vd på branschorganisationen Säkerhetsbranschen. Han säger att det inte finns någon statistik på exakt hur många som utsätts för den spanska inbrottsmetoden.

Men den gäckar säkerhetsföretagen.

– Störsändare har funnits väldigt länge, men innehavet av dem är olagligt i Sverige. Men kan köpa dem utomlands och ta med hit. Det går att köpa mindre sändare för några tusenlappar. Det finns relativt små sändare som kan slå ut larm inom en radie på fem-tio meter, säger Torbjörn Ferndahl.

En störsändare slår ut hemlarmets kontakt med larmcentralen.

På så sätt kan tjuvarna ta sig in i bostaden utan att larmföretaget blir informerade om inbrottet.

– Det finns indikationer på att det sker. Man märker att det varit tillgrepp i bostaden, men att det inte gått fram till larmcentralen. Larmanläggningen i sig har fungerat lokalt, men signalen har inte gått vidare. Det finns några exempel på där tjuvarna förmodligen haft så bråttom därifrån så att utrustningen funnits kvar, säger Torbjörn Ferndahl.

Polisen varnar

Också polisen är medveten om den ovanliga metoden.

Tillsammans med Säkerhetsbranschens vd går poliskommissarien Robert Stenberg nu ut och varnar allmänheten för den.

– Det är väldigt sällsynt. När det väl sker är det ofta att man har ett specifikt mål. Att man riktar in sig mot någon som man tror har pengar, säger Robert Stenberg.

Hur skyddar man sig om inte ens inbrottslarmet fungerar?

– Då finns det kameraövervakning, brytskydd och skyddsdörrar. Bor man i ett lägenhetshus där det finns en bostad med skyddsdörr och en utan – då tar man den utan.

Kan det finnas personer som slappnar av och glömmer dessa delar när man har inbrottslarm?

– Ja, i bland glömmer folk det, tyvärr.

Anna Petersson vill betona att hon inte känner sig rädd efter tjuvarnas försök att ta sig in i hennes hem. Men hon vill uppmärksamma grannar och andra larmägare på att vara vaksamma.

– Det är obehagligt med sådana här metoder och det kräver lite uppmärksamhet. Både i form av grannsamverkan, av polisen och genom allmänt ifrågasättande, säger Anna Petersson.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER