Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarnas nya knep – tar sig in med magnet

SVÅRA ATT SE. Magneterna som inbrottstjuvar använder för att hindra dörrar från att låsas är små och därför svåra att upptäcka.Foto: Polisen

GÖTEBORG. Polisen varnar nu för en ny inbrottsmetod.

Tjuven fäster magneter på dörren vilket gör att den inte går i lås när den stängs.

- Det är ett sabotage mot låset och sådana är svåra att skydda sig emot, säger Lotta Mauritzon på Stöldskyddsföreningen.

Om man ser över en sexårsperiod har inbrott i svenska hem ökat med 42 procent. Och det är nu, under höstmånaderna, som inbrotten ökar. Halland, Västra Götaland och Skåne har varit extra hårt drabbade, enligt en sammanställning från brottsförebyggande rådet, Brå. Och nu varnar den finska polisen sina svenska kolleger för en ny fräck inbrottsmetod. Svensk polis är nu extra uppmärksam och den varningen om "magnetsmetoden" sprids till alla polisområden i hela landet.

Dörren går inte i lås

För några veckor sedan anmälde en privatperson i Vasa i Finland att hans hem blivit utsatt för ett försök till grov stöld.

Han hade stängt dörren men märkt att den inte gått i lås ordentligt. När han försökt några gånger såg han att det satt föremål i låset. Det var små runda magneter.

Enligt polisen fungerar det så här:

Tjuvarna öppnar en olåst dörr och sätter magneterna i kanten på metallåset på dörren i höjd med det som på fackspråk kallas "tryckesfallet", alltså den fasade kil av metall som går in i slutblecket i dörrkarmen.

Sedan stängs dörren och magneterna fastnar på den fasade delen av tryckesfallet. Dörren går därför inte i lås på riktigt.

Tjuvarna kan vid ett senare tillfälle ta sig in i bostaden fast den som bor där tror att dörren är låst. Tar de med sig magneterna finns det inget som visar hur inbrottet gått till.

Poliser som utreder inbrott där det inte finns några synliga spår uppmanas nu därför att hålla utkik efter repor i metalldelarna.

"Sabotage mot låset"

På Svenska Stöldskyddsföreningen är man förvånad över uppgifterna.

- Vi tror att det här är ett nytt tillvägagångssätt även om jag har ett svagt minne av att ha hört talas om det tidigare, säger Lotta Mauritzon.

- Att sätta en magnet i ett lås när det är öppet för att komma tillbaka senare är ju ett sabotage mot låset och sådana är ganska svåra att skydda sig emot.

- Man kan rycka i dörren för att känna att den verkligen är låst och tillsammans med till exempel grannar hålla kolla på vilka som rör sig där man bor.

Hur vanligt är att inbrottstjuvar tar sig in genom ytterdörren?

- Det är inte längre den vanligaste vägen in. Det är numera altandörr eller fönster och de brukar vara lite mer insynsskyddade. Och ofta har man bra lås på ytterdörren men sämre på altandörren.