Exakt när den ursprungligen röda bilen målades om är oklart, men den var redan delvis vit i samband med inbrottet. Foto: Mikael BerglundExakt när den ursprungligen röda bilen målades om är oklart, men den var redan delvis vit i samband med inbrottet. Foto: Mikael Berglund
Exakt när den ursprungligen röda bilen målades om är oklart, men den var redan delvis vit i samband med inbrottet. Foto: Mikael Berglund
Foto: Mikael BerglundFoto: Mikael Berglund
 Foto: Mikael Berglund
Foto: Mikael BerglundFoto: Mikael Berglund
 Foto: Mikael Berglund
Foto: Mikael BerglundFoto: Mikael Berglund
 Foto: Mikael Berglund

Tjuvarnas knep för att komma undan polisen

Publicerad

När husägaren kom hem möttes han av två främmande män som lastade in stöldgods i en bil.

Inbrottstjuvarna kom undan men stoppades senare av polisen – som upptäckte att gärningsmännen i ett desperat försök att fly hade försökt att måla om flyktbilen med pensel.

– Vi pratar inte hantverkare här. Det är ingen skönmålning direkt, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Dramat började i Svanvik på Tjörn.

En husägare kom hem till sin bostad på fredagsmorgonen efter att ha varit borta på natten. På infarten stod två män och lastade in gods i en okänd bil.

Husägaren konfronterade männen eftersom han kände igen sakerna som sina. Tillsammans med en granne blockerade husägaren de misstänkta inbrottstjuvarnas flyktväg med två bilar.

"Erbjöd mig pengar"

Det uppstod en förhandlingssituation och tjuvarna erbjöd sig att lägga tillbaka godset.

– Jag var rent förbannad och undrar vad de gör på min mark. De säger att de har plockat lite skrot bara, men det var mitt. De erbjöd mig pengar om jag bara släppte ut dem, säger husägaren.

När tjuvarna insåg att de var instängda blev det ett utbrytningsförsök. De hoppade in i sin bil och rammade blockaden.

– Jag ställde fram min bil så att de inte kunde köra här ifrån i den första vändan. Sedan körde de på min bil så att den flyttade sig och de kunde komma emellan och sticka, säger husägaren.

I samband med det larmades polisen, vid klockan 09.47.

Från röd till vit

En polispatrull fick en stund senare syn på den efterlysta bilen och kunde stoppa den vid Tollenäs. Männen i bilen greps misstänkta för inbrottsstöld.

Vid en undersökning av bilen upptäckte poliserna något märkligt. Lacken var blöt. Inne i bilen hittades även en färgburk med pensel. Registreringsskyltarna var de samma som på den efterspanade bilen – men i stället för röd var den vit.

– Det är ingen verkstad som gjort det, utan de har använt pensel och strukit den med färg, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Är det vanligt att flyktbilar målas om?

– Svaret är onekligen nej, och inte på den korta tiden.

Enligt husägaren hade bilen troligtvis målats om redan innan inbrottet.

– De har kört emot några träd och min bil, och där hänger färgen kvar, säger han.

Männen är sedan tidigare välkända för polisen för liknande brottslighet.

Den ommålade bilen har tagits i beslag.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER