Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarna tömmer ditt
hus med apelsinmetoden

Tjuvarna rekognoserar villaägares hem med hjälp av apelsiner.
Foto: ARKIV
Tjuvarna slår till i juletider och över storhelgerna.
Foto: SHUTTERSTOCK

När husen står tomma över jul och nyår slår tjuvarna till.

En apelsin placerad på uppfarten kan betyda att just ditt hus har rekognoserats av de illvilliga inbrottstjuvarna.

– Det har till och med hänt att julklapparna har stulits, säger Tony Johansson på Skövdepolisen.

Det nalkas juletider. Och visst är det mysigt med ett upptänt hem med julgran, adventsljusstakar och klappar.

Men julen och vinterns storhelger är också den tid på året som tjuvarna slår till. När man åker bort till nära och kära för att fira är det lätt för tjuvarna att länsa ens hem.

Tony Johansson är förundersökningsledare på polisen i Östra Skaraborg:

– Inbrotten tar aldrig slut. Men normalt brukar man se en höjning innan jul. Det har till och med hänt att julklapparna har stulits, berättar han.

Tjuvarnas nya knep - med hjälp av apelsin

Tjuvarna har flera knep för att ta reda på om man är bortrest. Bland annat placerar de ut föremål på tomten.

– Man ska titta efter om det har skett förändringar. De placerar saker på uppfarten. Det kan vara en tennisboll eller en apelsin. Eller så flyttar de en sopborste eller en soptunna. Är det inte ändrat är det en indikator på att ingen är där, säger Tony Johansson.

Foto: Polisen har flera knep för att lura bort tjuvarna

LÄS MER: Här är tjuvarnas olika trick innan de slår till


Det finns flera små knep att ta till för att ge sken av att man är hemma trots att man är bortrest, enligt polisen.

– Installera rörelselampor. Det är inte heller fel med timer eller att ha adventsljusstaken på. Lämna sängen obäddad, är det bäddat är det ganska klart att man inte är hemma om tjuven tittar in. 

Polisen: Ta hjälp av grannarna

Grannsamverkan är ett utmärkt sätt att skydda sig mot tjuvarna på, berättar polisen. Hälsa på varandra och hjälp varandra, är tipset.

– Våga prata med varandra. Om det kommer snö i trädgården, titta efter spår. Notera personer och bilar som rör sig i området och som inte passar in. Då är det lättare för oss att få tag i bilarna, beslagta fordonen och få personerna gripna, säger Tony Johansson.

Här är tjuvarnas knep

1 Mynttricket: Ett mynt placeras på dörrmattan till ett hus för och tjuven återvänder för att se om myntet ligger kvar. Ligger det kvar signalerar det att huset är tomt.

2. Stegtricket: Tjuven använder sig av en stege för att ta sig in direkt på övervåningen - det är vanligt att villor enbart är larmade på nedervåningen.

3. Tejptricket: En tejpbit sätts fast på dörrar, grindar och postlådor som visar om någon befinner sig på adressen eller inte.

4. Magnetmetoden: Tjuven öppnar en olåst dörr och sätter en magnet i kanten av metallåset. När dörren stängs hindrar magneten dörren från att gå i lås ordentligt.

5. Bollbluffen: Likande mynttricket och tejptricket. En boll placeras utanför dörren för att se om någon befinner sig i bostaden. 

6. Apelsinmetoden. En apelsin placeras på uppfarten eller utanför dörren för att se om någon i huset är hemma.