Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarna stal Lenas och Fredriks livsverk

Lena Åberg, 35, och Fredrik Lundberg, 43.Foto: PRIVAT
En vas, som de hade i sin ateljé.Foto: PRIVAT

Under tio års tid har Lena och Fredrik byggt upp sin guldsmedja.

Men nu är allt borta.

I början av november tog sig tjuvar in i ateljén – och stal hela parets livsverk.

– Det har varit väldigt många tårar, säger Lena Åberg.

Lena Åberg, 35, och Fredrik Lundberg, 43, har sedan ett decennium tillbaka drivit sin egen guldsmedja i Hällekis i Götene kommun.

I ateljén, som ligger i källaren i deras hus, hade de arbeten som sträckte sig tillbaka hela vägen till tiden då de utbildade sig.

Men nu har det ofattbara inträffat.

Natten mellan den 4 och 5 november tog sig nämligen någon eller några in i ateljén – och försvann med i princip allt som fanns där inne, vilket NLT tidigare skrivit om. 

I sin smedja hade de bland annat corpus.Foto: PRIVAT

Upptäckte det på morgonen

Utan att varken de själva eller grannarna i närheten märkte något.

– Jag såg att det var något konstigt när jag skulle lämna barnen på morgonen. Då gick jag ned och tittade och såg att det var tömt, säger Lena Åberg.

Polis kom till platsen för att upprätta en anmälan.

Tekniker var också på plats för att undersöka och säkra eventuella spår.

Sedan kom känslorna ikapp, berättar Lena.

– Det har varit väldigt många tårar. Samtidigt fortsätter vardagen med våra två små barn. Vi har också skrivit listor till polisen på vad som försvunnit, där vi försökt vara systematiska för att få in det så snabbt som möjligt, säger hon.

”Omtumlade och ledsna”

Är det ett stort värde som försvunnit?

– Det är mestadels silver. Det är dyrare än på länge, men varken andrahandsvärdet eller skrotvärdet är lika högt som guld, säger Lena Åberg.

Hon tillägger:

– Vi är väldigt omtumlade och ledsna. Det är inte i första hand det ekonomiska, utan alla arbeten som vi aldrig kommer få se igen som det lagts mycket arbete på. Det har mer värde för oss än för en tjuv.

Förövarna fick med sig i stort sett alla objekt från ateljén.Foto: PRIVAT

De två barnen har också påverkats av händelsen.

– Vi har pratat mycket med dem om vad som hänt, men det är svårt att förklara för en fem- och sjuåring. Femåringens reaktion har varit ”finns tjuvar på riktigt?” och sjuåringen är orolig för att tjuvarna ska komma tillbaka, säger Lena Åberg.

Till följd av stölden tvingas det lilla familjeföretaget ställa in en planerad utställning som skulle hållits under våren, berättar hon.

Anledningen är att de helt enkelt inte har något att visa upp.

Beslutet: Pausar verksamheten

Samtidigt har de valt att göra ett avbrott från hela verksamheten en tid framöver.

”På grund av inbrott har vi beslutat att pausa verksamheten fram till nyår och tar inte på oss nya uppdrag fram till dess”, skriver Lena och Fredrik på smedjans hemsida.

– Det är för att hitta ny energi och få tillbaka glädjen att jobba igen. Vi behöver förstå på vilket sätt vi vill jobba framöver. Men vi kommer inte att sluta, det är inte ett alternativ. Det är en för stor del av våra liv, säger Lena Åberg.

Polisen bekräftar att en anmälan om stöld har upprättats och att förundersökningen fortfarande är aktiv.

”Stor risk att det är borta”

Men snart två veckor efter händelsen är bytet fortfarande på vift – och familjen har alltså inget större hopp om att få tillbaka stöldgodset.

– Det är klart att vi hoppas, men man vågar inte tro så mycket. Det är en väldigt stor risk att det är borta, säger Lena Åberg.

Men det finns en möjlighet att spåra godset via så kallade ansvarsstämplar, med vilka majoriteten av sakerna är märkta.

– Alla guld- och silversmedar har en personlig ansvarsstämpel som intygar äktheten i det man gör. Stämpeln är inslagen i materialet. Dessa finns på nästan allt som stulits, säger Lena Åberg.