Tjuvarna som slår till på natten när du sover

Polisen har publicerat övervakningsbilder på när en misstänkt inbrottstjuv slår till i centrala Göteborg.
Foto: Polisen

Tjuvarna tar sig in i din bostad på natten när du sover.

Nu har polisen publicerat övervakningsbilder på när en misstänkt inbrottstjuv slår till i centrala Göteborg och kommer över värdesaker för flera hundra tusen kronor.

– Det är en skräckupplevelse för folk som drabbas av det här, säger Per-Åke Loftegård, chef för brottspaningsenheten i Storgöteborg.

Redan i våras varnade polisen för inbrottstjuvar som slår till medan människor ligger och sover.

Det finns ofta flera gemensamma nämnare mellan fallen. Tjuvarna slår till mot bostäderna under kvälls- och nattetid medan den som bor i bostaden är hemma och sover – oftast tar de sig in genom ett olåst fönster eller en olåst dörr.

Nu har polisen valt att publicera bilder på en person som fångats på övervakningskamera under ett inbrott i centrala Göteborg. En eller flera gärningsmän tog sig in via taket och genom ett öppet fönster och stal värdesaker för flera hundra tusen kronor medan de boende låg och sov.

– Vi har försökt efterlysa den här personen internt utan framgång – nu ber vi allmänheten om hjälp, säger Per-Åke Loftegård, chef för brottspaningsenheten i Storgöteborg.

Fastnade på övervakningskamera

Mannen fångades på bild vid inbrottet som ägde rum på natten mellan åttonde och nionde juni och polisen hoppas att ett gripande kan leda till att flera inbrott klaras upp.

– Vi har fler händelser under året så det kan ju vara samma gärningsman. Men det vet vi inte i nuläget. Men får vi tag på honom kanske vi kan klara upp flera brott, säger Per-Åke Loftegård.

Stäng dina fönster

Det vanligaste vid inbrotten är att tjuvarna först ringer på eller knackar på dörren för att undersöka om någon är hemma. De kan också slå till medan du tittar på tv eller är ute i din trädgård.

Men att få besök av inbrottstjuvar samtidigt som du är hemma och sover kan vara en mycket uppskakande händelse. Per-Åke Loftegård menar att det för många är att likna vid en skräckupplevelse.

– Och man vet ju inte vad tjuven kan vara beredd att göra om man vaknar när han är inne, säger han och uppmanar människor att sova med stängt fönster – trots värmen.

– Ha inte fönster öppet om du inte har koll på läget. Bor du på bottenvåning eller bara ett par våningar upp är det bäst att ha stängt. Många har larm på bottenvåningen men inte på övervåningen - då går tjuven kanske in genom ett fönster på övervåningen så blir det verkningslöst.

10 TIPS - SÅ SKYDDAR DU DIG:

1 Lås din ytterdörr, dygnet runt

Ta alltid för vana att låsa din ytterdörr, även vid de tillfällen när du är hemma. Sitter du och tittar på tv eller är ute i trädgården finns det en risk att du inte hör när någon smyger sig in, även om du tror att du ska göra det.

2 Lägg inte saker vid entrén

Förvara dina tillhörigheter en bit in i huset och inte i hallen, precis bredvid ytterdörren.

3 Får du oönskat besök - håll dig lugn

Kommer du på någon som smyger sig runt i ditt hus är det viktigt att du håller dig lugn. Larma polisen när personen försvunnit. Försök iaktta personen, hur ser han eller hon ut, hur flyr personen och vart går flyktvägen.

4 Skaffa bra lås på fönstren

De svaga punkterna är ofta fönster därför är det viktigt att det finns lås på samtliga, både på över- och undervåningen. Man bör också ha ett bra lås på altandörren. En altandörr av äldre modell kan behöva förstärkas med en stålplåt och brytskydd.

5 Ha bra lås på garageporten

Gör det svårt för tjuven, De ska inte kunna använda sitt offers verktyg för att bryta sig in i huset. Ha därför ett bra lås till garaget och förrådet. Det ska inte bara vara att gå in och hämta stegar eller andra verktyg som kan underlätta vid inbrott. Man kan också låsa fast själva verktygen.

6 Skaffa larm

Polisen rekommenderar att man har villalarm. Bor du i ett tvåvåningshus bör du även installera sensorer på övervåningen. Se även till att larmet täcker de delar av villan där tjuven kan ta sig in utan att bli upptäckt utifrån. Tänkt dock på att larmet kan verka avskräckande, men det försvårar inte själva inbrottet.

7 Installera rörelsedetektor på din ytterlampa

Det kan vara ett alternativ att sätta upp en lampa med rörelsedetektor, särskilt om du har en insynsskyddad trädgård. Då ser både du och grannarna om det är mycket rörelse utanför ditt hus.

8 Förbered före semestern

Tjuven tar inte semester när du gör det. Ta hjälp av grannarna så att det ser ut som att någon bor i ditt hus under semestern. Det går att hänga tvätt på en lina, låta leksaker ligga framme och tömma postlådan - förändra det från dag till dag. Man kan även koppla elprylar till en timer.

9 Stöldmärk tillhörigheter

Tjuven är ute efter sådant som snabbt kan omsättas i pengar. Saker du inte använder dagligen kan därför förvaras i bankfack. Det är också en idé att dokumentera dina saker på bild och stöldmärka dem, då är det lättare att få ersättning av försäkringsbolaget samtidigt som stöldmärkningen gör föremålen mindre attraktiva att stjäla.

10 Göm inte dina nycklar utomhus

Tjuvarna lär sig snabbt vilka ställen som är vanliga att förvara husnycklarna på. Göm därför aldrig nycklarna nära huset och på de mest självklara ställena.

Törs du sova med öppet fönster?