Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjuvarnas fräcka kupp på kyrkogården: ”Blir ledsen"

Arbetet med askgravlunden tog ett år år. Nu är den vandaliserad.
Foto: Privat
Församlingen har polisanmält vandaliseringen och stölderna.
Foto: Privat

Församlingen ville göra något extra och designade en helt egen askgravlund till kyrkogården i Örby.

Nu har den blivit vandaliserad.

– Man blir ledsen och arg, säger kyrkvaktmästaren Katarina Granath.

Det tog ungefär ett år att designa och sätta upp askgravlunden på Furets skogskyrkogård i Örby. Helt klar var den vid allhelgonahelgen i höstas – men längre än några månader fick den inte stå orörd.

För när personalen kom till kyrkogården i måndags morse upptäckte de att askgravlunden blivit vandaliserad, vilket Borås Tidning tidigare skrivit om.

– Vi ville göra något annorlunda och det har blivit som en installation. Vi har haft belysning med spottar som suttit nedstuckna i rabatterna, och en jättestor spot på en stolpe som belyser träden, säger Katarina Granath.

Den stolpen hade blivit nedsågad. Dessutom hade tio av de tolv mindre spottarna stulits.

– Man blir ledsen och arg. En begravningsplats ska vara en plats för stillhet och ro för de sörjande, säger Katarina Granath, och fortsätter:

– Och att belysningen försvunnit är en risk. Människor kan skada sig i mörkret.

Kyrkvaktmästaren Katarina Granath.
Foto: Privat

”Förstör för oss”

Värdet på materialet som stulits och förstörts uppskattar Kristina Granath till 20 000 kronor. Dessutom är det arbetskostnader som tillkommer.

– Man undrar vad de som tagit lamporna ska göra med dem. Ska de ha dem själva? Och vad får man för glädje av att sätta upp dem? Det är tråkigt och förstör för oss, och för alla besökare.

Vad som händer med belysningen i framtiden är oklar.

– Vi vet i dagsläget inte hur vi ska göra. Det händer att man stjäl blommor och änglar på gravplatser, men detta har vi inte varit med om förut. Här är det någon som haft med sig en såg och sågat ner stolpen, säger Katarina Granath.

Händelsen är polisanmäld.

TV: Så många brott anmäldes i Sverige under 2019