Några dagar efter att guldsmeden Elin Ryd flyttat till en tillfällig butik, utan larm, bröt sig tjuvar in och stal guld till ett stor värde. Foto: Privat
Några dagar efter att guldsmeden Elin Ryd flyttat till en tillfällig butik, utan larm, bröt sig tjuvar in och stal guld till ett stor värde. Foto: Privat

Tjuvarna bröt sig in i Elins guldbutik

Publicerad

En guldbutik i centrala Göteborg blev i natt utsatt för en stöld.

Butikens ägare, Elin Ryd, uppger att smycken till ett mycket stort värde förmodligen har gått förlorade.

– Dels handlar det om ekonomiska värden, men det finns också andra värden i guldet. Våra kunder lämnar bland annat in arvegods, och sådana smycken går inte att ersätta, säger Elin.

Inbrottet har skett någon under natten. Ingen vet exakt när eller hur länge tjuvarna befann sig i butiken. Larmet inkom till polisen 09:37.

– Bostadsrättsföreningen som jag har hyr min ordinarie butik av genomför grundförstärkningsarbeten. Under tiden som det pågår har jag fått flytta till en lokal två dörrar bort, berättar Elin Ryd.

I butiken som hon lämnat – planen var att återvända efter sju veckor – finns såväl larm som okrossbart glas. Den tillfälliga lokalen har inga sådana säkerhetsanordningar. Flytten dit blev klar i fredags, och bara några dagar senare slog alltså tjuvarna till.

Tog sig in bakvägen

– Jag är jätteorolig för att min vanliga försäkring inte ska täcka den här stölden. Jag har påpekat risken med flytten för bostadsrättsföreningen, men har ju också förståelse för att de inte har kunnat lösa en lika säker lokal som den jag lämnade, säger Elin Ryd.

Tjuvarna har tagit sig in i guldbutiken via innergården. Där har de lyft av en ytterdörr, tagit sig ner en halvtrappa och sedan bänt upp en bakdörr till butiken med en kofot.

– Vi genomför tekniska undersökningar på platsen nu, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i Göteborg.

Oersättliga värden

Elin har inte haft möjlighet att undersöka hur mycket guld som har stulits, men säger att det rör sig om stora värden.

– Dels handlar det om ekonomiska värden, men det finns också andra värden i guldet. Våra kunder lämnar bland annat in arvegods, och sådana smycken går inte att ersätta, säger hon.

Många av de smycken som Elin Ryd har in sin butik är specialdesignade förlovnings- och vigselringar. Och hon hoppas att hennes konstnärliga särart ska ligga tjuvarna i fatet.

– Det är inga massproducerade saker vi pratar om. Jag har en unik stil, och förhoppningsvis gör det att det blir svårare för tjuvarna att göra sig av med guldet, säger hon.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER