Tjuv hängdes ut på Facebook efter inbrott

En inbrottstjuv fick i helgen med sig ljudutrustning för 200 000 kronor från utestället Park Lane i Göteborg - men fångades samtidigt på övervakningskameror.

Nu har krögaren Magnus Albrektson lagt ut en bild på Facebook.

– Jag tror att om den här figuren hör att han är efterspanad så kanske han tar sitt sunda förnuft till fånga och eventuellt lämnar tillbaka det. Det är det som är syftet med det, säger han.

På måndagen upptäckte utestället Park Lane i Göteborg att de haft inbrott.

– Det är en figur som under Midsommarhelgen brutit sig in i våra lokaler och stulit massa ljudutrustning och mixerbord och ljusbord och annat. Det är för 200 000 ungefär, säger krogägaren Magnus Albrektson.

Han lade på måndagskvällen ut ett Facebook-inlägg med en bild på gärningsmannen, med en vit rektangel som döljer ansiktet.

"Hej din fåne! Kanske inte så smart att göra inbrott i våra lokaler på Park Lane och stjäla ljudutrustning - då vi har kameror som filmar dygnet runt. Lämna tillbaka sakerna eller så släpper vi bilder på dig omaskade i morgon..." skriver krögaren i inlägget.

Därför lade krögaren ut bilden

Varför lägger ut du ut en övervakningsbild på Facebook?

– Jag är tämligen säker på att saker och ting inte kommer tillbaka genom att vi gör en polisanmälan. Jag tror att om den här figuren hör att han är efterspanad så kanske han tar sitt sunda förnuft till fånga och eventuellt lämnar tillbaka det. Det är det som är syftet med det, säger Magnus Albrektson.

Han har fått stor respons på inlägget.

– Det är väldigt många som blir engagerade i det, jag har aldrig varit med om så många tummen upp. Jag tror att människor tycker att det är bra att man försöker få dit brottslingar i samhället. Jag har ju inte hängt ut någon men han vet ju vem han är, säger Magnus Albrektson.

Litar du inte på att polisen ska lösa detta?

– Jag vill varken svara ja eller nej på det. Men jag är inte jätteimponerad av uppklaringsprocenten på inbrott, säger Magnus Albrektson.

"Risk att man hänger ut fel"

Inbrottet ska ha skett på eftermiddagen i söndags och tjuven ska ha tagit sig in i lokalerna med hjälp av mejslar och stenar.

Det är inte första gången någon tar Facebook till hjälp. Efter en motorcykelstöld i Trollhättan lade företaget ut övervakningsbilder. Det kom snabbt in tips om vem gärningsmannen kunde vara.

Christer Fuxborg, polisens presstalesman sa samband med motorcykelstölden att han inte skulle rekommendera någon att lägga ut övervakningsbilder. Det är bättre att lämna över materialet till polisen, menar han.

– Risken är att man hänger ut fel människa. Då kan man själv bli polisanmäld för förtal, sa han då.