Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tjejerna hemma igen efter karantän i Peru

Niklas Svensson intervjuar bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt om coronakrisen.
Emma Karlsson, Amanda Eriksson och Ella Linbacker hann besöka den gamla inkastaden Machu Picchu innan nödläget i Peru utlystes.
Foto: Privat
Enligt Amanda Eriksson gick allt smidigt – men det var mycket väntetid under resans gång.
Foto: Privat
Här är SAS-planet som flög hem svenskarna och andra europeiska medborgare.
Foto: Privat
Svenskar samlades i en park och fick sen köa för att komma ombord på bussar som tog dem till flygplatsen.
Foto: Privat
Två poliser, enligt uppgift från nationella insatsstyrkan, fanns också med ombord.
Foto: Svenska ambassaden i Lima
Passkontrollen genomfördes i ett tält där man fick sitta på stolar med minst en meters avstånd, berättar Amanda Eriksson.
Foto: Svenska ambassaden i Lima
1 / 7

Nu har Amanda Eriksson, 19, fått komma hem till Sverige igen – efter att ha suttit i karantän i Peru.

Det första hon gjorde var att krama familjen.

– Allt blev striktare och striktare så det var på tiden att vi fick åka hem, säger hon.

På tisdagskvällen, svensk tid, lyfte ett SAS-plan från Lima i Peru till Stockholm i Sverige. Ombord satt 221 personer, varav 164 svenska medborgare, som varit fast i karantänens Peru i flera veckor.

En av dem var Amanda Eriksson, 19, från Göteborg.

– Det är jätteskönt att vara hemma, säger hon.

Vännerna strandsatta i Peru

Expressen har tidigare berättat om de tre vännerna Ella Linbacker, Amanda Eriksson och Emma Karlsson, vars drömsemester fick ett abrupt efter sex veckor. När Peru den 16 mars utlyste nationellt nödläge blev de fast på ett vandrarhem i Cusco och fick knappt gå ut.

Restriktionerna i Peru har varit hårda. I stort sett hela landet är nedstängt, det råder utegångsförbud och polisen kontrollerar alla resor. Därför har det varit svårt för de hundratals svenskar som befunnit sig i landet att ta sig till huvudstaden Lima – och även därifrån.

När trion från Göteborg väl kom dit, den 28 mars, var det en lättnad.

– Det var en slitig och kämpig resa på 24 timmar men när vi kom till Lima var vi ett steg närmare att komma hem, säger Amanda Eriksson.

Hon berättar också att reglerna i Peru blev allt striktare mot slutet. Till exempel fick män och kvinnor bara gå ut varannan dag.

SAS längsta flygning någonsin

Ella Linbacker är hemma sen en dryg vecka tillbaka, men Amanda Eriksson och Emma Karlsson reste med SAS-planet som landade på Arlanda på onsdagsmorgonen. Det var då den längsta nonstop-flygningen i SAS 73-åriga historia.

En biljett i ekonomiklass kostade 11 500 kronor.

– Ambassaden skickade ut en länk till flygbiljetterna och sen fick man vara snabb att gå in och boka, berättar Amanda Eriksson.

https://www.instagram.com/p/B-rwQMDBGfW/

UD: Svenskar kvar utomlands

Erik Karlsson, presskommunikatör på UD, säger att flyget var ett samarbete mellan UD och SAS.

– UD har bistått i att utverka nödvändiga tillstånd för flygningen och genom att vår ambassad i Lima spridit information om flighten till svenskar i landet.

Enligt honom befinner sig fortfarande ”ett mindre antal svenskar” på avlägsna orter i Peru. Även på andra håll i världen är svenskar fortsatt strandsatta.

– Men UD och våra utlandsmyndigheter arbetar intensivt för att ge råd, information och stöd till svenskar som utomlands, framför allt om transportmöjlighet, säger Erik Karlsson.

Han uppmanar svenskar utomland att skriva upp sig på svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och följa lokala myndigheters anvisningar.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Hälsar till familjen inifrån sjukhuset: ”Älskar er”.