På tisdagskvällen, svensk tid, lyfte ett SAS-plan från Lima i Peru till Stockholm i Sverige. Ombord satt 221 personer, varav 164 svenska medborgare, som varit fast i karantänens Peru i flera veckor.
En av dem var Amanda Eriksson, 19, från Göteborg.
– Det är jätteskönt att vara hemma, säger hon.
Vännerna strandsatta i Peru
Expressen har tidigare berättat om de tre vännerna Ella Linbacker, Amanda Eriksson och Emma Karlsson, vars drömsemester fick ett abrupt efter sex veckor. När Peru den 16 mars utlyste nationellt nödläge blev de fast på ett vandrarhem i Cusco och fick knappt gå ut.
Restriktionerna i Peru har varit hårda. I stort sett hela landet är nedstängt, det råder utegångsförbud och polisen kontrollerar alla resor. Därför har det varit svårt för de hundratals svenskar som befunnit sig i landet att ta sig till huvudstaden Lima – och även därifrån.
När trion från Göteborg väl kom dit, den 28 mars, var det en lättnad.
– Det var en slitig och kämpig resa på 24 timmar men när vi kom till Lima var vi ett steg närmare att komma hem, säger Amanda Eriksson.
Hon berättar också att reglerna i Peru blev allt striktare mot slutet. Till exempel fick män och kvinnor bara gå ut varannan dag.
SAS längsta flygning någonsin
Ella Linbacker är hemma sen en dryg vecka tillbaka, men Amanda Eriksson och Emma Karlsson reste med SAS-planet som landade på Arlanda på onsdagsmorgonen. Det var då den längsta nonstop-flygningen i SAS 73-åriga historia.
En biljett i ekonomiklass kostade 11 500 kronor.
– Ambassaden skickade ut en länk till flygbiljetterna och sen fick man vara snabb att gå in och boka, berättar Amanda Eriksson.
https://www.instagram.com/p/B-rwQMDBGfW/UD: Svenskar kvar utomlands
Erik Karlsson, presskommunikatör på UD, säger att flyget var ett samarbete mellan UD och SAS.
– UD har bistått i att utverka nödvändiga tillstånd för flygningen och genom att vår ambassad i Lima spridit information om flighten till svenskar i landet.
Enligt honom befinner sig fortfarande ”ett mindre antal svenskar” på avlägsna orter i Peru. Även på andra håll i världen är svenskar fortsatt strandsatta.
– Men UD och våra utlandsmyndigheter arbetar intensivt för att ge råd, information och stöd till svenskar som utomlands, framför allt om transportmöjlighet, säger Erik Karlsson.
Han uppmanar svenskar utomland att skriva upp sig på svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och följa lokala myndigheters anvisningar.