Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tjänstefel misstänks efter grov våldtäkt

Mannen sökte vård på psykakuten timmar innan våldtäkten. Foto: REHNMAN LENNART / GT / EXPRESSEN

En man som nekats hjälp på en psykakut misstänks ha begått en grov våldtäkt mot en 16-årig flicka strax därefter. Nu ska åklagare utreda om någon på sjukhuset gjort sig skyldig till tjänstefel, uppger P4 Sjuhärad.

Våldtäkten skedde i maj i Marks kommun, söder om Borås. Enligt åtalet, som Borås Tidning skrivit om, blev flickan slagen i huvudet flera gånger med en sten. Medan våldtäkten pågick, täckte mannen flickans näsa och mun, och uppmanade henne att vara tyst.

Den misstänkte mannen har flera gånger dömts till rättspsykiatrisk tvångsvård. Han var inlagd för vård bara några dagar före överfallet, men släpptes ut.

När mannen sedan sökte hjälp på nytt, blev han avvisad från psykakuten. Sista gången skickades han iväg med taxi.

– När han kliver ur taxin så är han på brottsplatsen och begår brottet direkt, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell till P4 Sjuhärad.

Rinsell har nu startat en förundersökning om eventuellt tjänstefel vid Södra Älvsborgs sjukhus. Ingen person är utpekad som misstänkt.

Sjukhuset gör också en egen utredning om hur det gick till när den nu åtalade mannen avvisades.

Enligt åklagaren har mannen delvis erkänt överfallet, som skedde utomhus. En nyckel till mannens lägenhet hittades på brottsplatsen.