Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tipset som löste mordet i Trollhättan

Andréas Johansson, 37, dömts till 16 års fängelse för mordet på småbarnsmamman från Trollhättan. Mordet löstes till stor del tack vare att polisen tipsats om en brandplats av en person från internetforumet Flashback.
Foto: Robin Aron

Efter nästan ett år står det klart att Andréas Johansson, 37, dömts till 16 års fängelse för mordet på småbarnsmamman från Trollhättan.

Och mordet löstes till stor del tack vare att polisen tipsats om en brandplats av en person från internetforumet Flashback.

– Den brandplatsen var väldigt viktig, säger kriminalkommissarie Sten Rune Timmersjö till Ttela.

Ett år efter att småbarnsmamman mördades

30 JUNI

Det hittas blodspår i en trappuppgång i Dannebacken. Spåren leder till småbarnsmammans lägenhet.

1 JULI

En bil som ägs av en 35-årig man och kompis till den mordmisstänkte Andréas Johansson anmäls stulen. Bilen hittas senare utbränd.

2 JULI

Andréas Johansson som den försvunna småbarnsmamman ätit middag med på kvällen den 30 juni anhålls i sin frånvaro. Dagen efter kommer han till polisen.

5 JULI

Vänersborgs tingsrätt försätter Andréas Johansson på fri fot eftersom bevisningen inte håller.

6 JULI

En 31-årig man och en 35-årig man, båda kompisar till Andréas Johansson, grips, anhålls och häktas misstänkta för skyddande av brottsling.

24 JULI

Vänersborgs tingsrätt beslutar att på sannolika skäl häkta Andréas Johansson misstänkt för mord. Han blir samtidigt internationellt efterlyst.

29 JULI

Den mordmisstänkte går in på svenska ambassaden i Warszawa och anmäler sig frivilligt.

1 AUGUSTI

En månad efter att småbarnsmamman försvann hittas en eldningsplats i Grästorp. Rester av kläder och en bok finns på platsen.

2 AUGUSTI

En domstol beslutar att den mordmisstänkte Andréas Johansson skall utlämnas till Sverige.

8 AUGUSTI

Dålig lukt får en person att undersöka en skogsdunge i Grästorpstrakten. Han ser en död person - det är den försvunna tvåbarnsmamman.

2 DECEMBER

Åtalet lämnas in.

9 DECEMBER

Rättegången inleds i en säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt.

30 DECEMBER

Andréas Johansson döms till 16 års fängelse för mord. Åklagaren yrkade på 18 års fängelse medan försvaret ville att åtalet skulle ogillas.

17 FEBRUARI

Hovrätten tar upp mordfallet och försvaret kallar in nya vittnen.

28 MARS

Hovrätten fastställer tingsrättens dom.

– Han är benhård på att han är oskyldig. Han har inte slagit den här tjejen och tagit livet av henne och så är det, sa Andréas Johanssons advokat Tommy Nilsson efter domen.

24 APRIL

Andréas Johansson överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen.

25 JUNI

Hovrättens fängelsedomar för de tre män som varit inblandade i mordet kommer inte att tas upp av Högsta domstolen, som har gått igenom materialet och funnit att det inte finns skäl för att meddela prövningstillstånd.

För ett år sedan mördades en 23-årig småbarnsmamma i sin lägenhet i Trollhättan. Blodspår hittades i trappuppgången och när polisen kom in i lägenheten fanns minst två liter blod inne i bostaden.

Polisen utgick snabbt från att kvinnan mördats men det dröjde ända till den åttonde augusti innan den mördade kvinnans kropp hittades i en skogsdunge utanför Grästorp. Kroppen hittades efter att förbipasserande känt lukt.

En vecka tidigare hade en eldningsplats hittats i Grästorp. Rester av kläder och en bok hittades och brandplatsen visade sig senare vara en av de mest avgörande pusselbitarna för polisen – som tipsats av en person från internetforumet Flashback.

– Där kunde vi rekonstruera kläder som 37-åringen hade haft på sig dagen innan, och en bok som ett vittne hade sett honom läsa. Den brandplatsen var väldigt viktig, konstaterar kriminalkommissarie Sten Rune Timmersjö i en intervju med Ttela.

"Petat i sakerna"

Andréas Johanssons advokat, Tommy Nilsson, tog också upp brandplatsen och Flashbackanvändarna under rättegången – men då i ett försök att vända det till sin klients fördel.

– Uppmärksamheten på sociala medier fick Flashbackanvändarna att fullständigt fara i taket. Koordinaterna till platsen lades ut den 28 juli, polisen var där först den första augusti. Folk har varit där och petat i sakerna, fotograferat och allmänt rört om, sa han i rätten.

"Det känns bra"

Trots hjälpen från Flashback var Sten Rune Timmersjö inte nöjd med att läsa allt som publicerades på forumet.

– Jag tycker att det är lite vanskligt. Det florerar mycket rykten och man är väldigt dömande direkt, säger han till Ttela.

Andréas Johansson dömdes i tingsrätten till 16 års fängelse i slutet av december.

På onsdagen 25 juni, nästan ett helt år efter det att den 23-åriga småbarnsmamman mördats, beslutade Högsta domstolen att inte ta upp fallet. Domen mot mördaren står fast.

– Det känns bra. Vi var inte fel ute någon gång, säger Sten Rune Timmersjö till Ttela.