Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tipset: Där dumpades försvunna företagarna

Daniel Olsson Smith försvann från sin lägenhet på Jacob Trahnsgatan i Uddevalla.
Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN
Någonstans i Dalsland ska kropparna vara dumpade, enligt det nya tipset till polisen.
Foto: Google Maps

De två företagarna Peter Larsson och Daniel Olsson Smith försvann spårlöst hösten 2008 och har ännu inte återfunnits.

Men nu har polisen fått in ett anonymt tips – som säger att kropparna ska ha dumpats i Dalsland.

– Vi har börjat titta på detta, säger Sten-Rune Timmersjö, chefen för grova brott i Fyrbodal.

Peter Larsson, 41, och Daniel Olsson Smith, 31, försvann spårlöst hösten 2008 och har ännu inte återfunnits. Tidigt efter försvinnandena gick polisen ut med information om att man misstänkte att de båda företagarna utsatts för brott och fallen sannolikt var sammanlänkade.

Peter Larsson försvann från sitt hem i oktober 2008.
Foto: PRIVAT

Den anonyma tipsaren har hört av sig till polisen och P4 Väst som också var först med att rapportera om den nya uppgiften.

Tipset handlar om att en person, som numera är avliden, har påstått sig ha dumpat kropparna någonstans i Dalsland. Detta ska personen ha uppgett två gånger till den anonyme tipsaren.

Stort område att söka i

Anledningen till att tipsaren har dröjt så länge med att höra av sig skulle vara av rädsla för den numera avlidne, uppger P4 Väst. 

– Det är svårt att värdera trovärdigheten i tipset. Dels för att tipsaren är anonym, dels för att området tipsaren nämner är för stort för att vi ska kunna ge oss ut och söka, säger Timmersjö.

Sten-Rune Timmersjö, chef vid polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.
Foto: JONATHAN BERNTSSON

Handlar det om ett område i Dalsland?

– Ja, men alltså ett stort sådant. Så stort att vi måste få mer konkreta tips som begränsar detta område. Vi har precis börjat titta på detta och ska se om det på nåt sätt går att komma vidare. Det har jag lovat de anhöriga.

Kopplingar till Dalsland

Det är nu nästan elva år sedan Daniel Olsson Smith, 31, försvann från sitt hem i Uddevalla i slutet av september. Kvar i och utanför hans lägenhet fanns alla hans viktigaste ägodelar och det fanns inga tecken på våld där.

Daniel Olsson Smith försvann från sitt hem i september 2008.
Foto: PRIVAT

Efter försvinnandet finns inte ett spår efter Olsson Smith.

Några veckor senare hösten 2008 fördes Peter Larsson, 41, bort från sin villa i Ljungskile i Uddevalla kommun. Här tyder dock det mesta på att Larsson förts bort mot sin vilja. Övervakningsfilmer visar en bil som i nattmörkret kör i väg från tomten. 

Natten då Peter försvann fångade en övervakningskamera en bil som vände utanför hans hus. Polisen släppte bilden i hopp om att någon skulle kunna identifiera bilmodellen.
Foto: POLISEN

Det är sista spåret efter Larsson.

Kopplingar till Dalsland har förekommit tidigare i utredningen. 

I ett relativt tidigt skede av utredningarna arbetade polis med uppgiften att ett kontrakt om att driva en skuld från Daniel Olsson Smith på 500 000 kronor lagts ut på en utpressningsdömd man från Dalsland.

Finns det kopplingar mellan detta spår och det nya tipset?

– Det är inget jag kan kommentera. I det läget leddes utredningen av min företrädare, Thord Haraldsson, säger Sten-Rune Timmersjö.

Makaber upptäckt

Polislegendaren Haraldsson är pensionerad sedan några år. Han är nyfiken på de nya spåren i fallet han inte klarade upp.

– Men jag minns inte kopplingarna till den här personen i detalj, säger han.

Två stengravar med kors på hittades inne i denna industrifastighet några månader efter att Peter Larsson och Daniel Olsson Smith försvann.
Foto: DRAGAN MITROVIC

Ytterligare minst en Dalslandskoppling finns.

På förmiddagen 2 januari 2009 gör två kvinnor en skrämmande upptäckt i en mörk industrilokal i Melleruds kommun i Dalsland.

I lokalen fanns något som uppfattade som två gravplatser.

På två stora högar av gatsten och grus fanns enklare träkors placerade på toppen. På ett av korset stod det ”Daniel” medan det andra korset saknade namn.

Lite hopp för anhöriga

Polisen misstänkte att Peter Larsson och Daniel Olsson-Smith skulle hittas under högarna. Man grävde upp ”gravarna” och genomsökte området, men hittade inga spår efter företagarna eller några andra kvarlevor.

– Jag minns det som i går. Vi fick informationen tidigt av polisen den gången. Just den här delen av utredningen och det nya tipset som ska ha koppling till Dalsland gör att hoppet väcks om att hitta kvarlevorna efter Peter, säger Ann-Louise Larsson, syster till Peter.

Ann-Louise Larsson, syster till Peter.
Foto: PRIVAT

Hon berättar att hon också fått samtal från utredaren om de nya uppgifterna.

– Vi är väldigt luttrade vid det här laget, men vi i familjen har aldrig slutat att hoppas. Vi vet ju ingenting vad som hänt Peter, han kan ju faktiskt leva även om det inte alls är sannolikt.

– Det är svårt för oss i familjen att man inte hittat kroppen, berättar hon.

Det nya tipset sätter fart på en utredning som annars knappt gått på styrfart under en lång tid.

Sten-Rune Timmersjö berättar att man har varit på väg att lämna över fallet till gruppen för Kalla fall inom polisen. Anledningen till att det inte redan skett är att man inte haft resurser att färdigställa utredningen på det sätt som krävs för att lämna över det.

FOTNOT: GT har också varit i kontakt med anhörig till Daniel Olsson Smith som berättar att polisen gett information om det nya i utredningen. Denne har gett sitt medgivande till denna publicering men vill inte lämna några kommentarer.

Detta har hänt

26 september 2008 försvinner Daniel Smith Olsson, 31, från Uddevalla spårlöst efter att ha besökt sin pappa tillsammans med sina syskon.

14 oktober 2008 försvinner även Peter Larsson, 41, från sin bostad i Ljungskile i Uddevalla kommun efter att grannar hört smällar under natten.

22 oktober 2008 berättar männens anhöriga om saknaden i TV3:s Efterlyst och vädjar efter tips från allmänheten.

24 oktober 2008 berättar polisen att de försvunna männen känner varandra.

Polisen har efter männens försvinnande haft flera olika teorier vad som hänt dem.

Deras kopplingar och kontakter med personer inom den organiserade brottsligheten har setts som en möjlig bakgrund till deras försvinnande.

Båda männen ska också utryckt att de känt sig hotade och båda männen hade skulder.

Polisen har utrett om männen hållit sig borta frivilligt men inga släktingar eller vänner ska ha hört av dem efter att de försvann.

Polisen misstänker att männen har blivit utsatta för brott och utredningen har sedan de anmäldes försvunna letts av den länskriminalen i Trollhättan, som numera går under namnet roteln för grova brott.

Trots flera olika eftersökningar efter männen har de inte kunnat hittas eller spåras upp.

27 april 2015 offentligför Skatteverket sin begäran om att dödförklara Peter Larsson vilket skett på anmodan från familjen.

5 september 2019 får familjerna reda på att en anonym tipsare hört av sig som säger sig ha haft direktkontakt med en person som har dumpat kropparna efter de båda någonstans i Dalsland.