Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tips ledde till jakt efter privata bildäck i kommunens förråd

Ett anonymt tips ledde nyligen till däcksjakt i kommunens lokaler. Fyra uppsättningar med privata bildäck hittades (Obs: arkivbild)Foto: CHRISTER WAHLGREN
Ett anonymt tips ledde nyligen till däcksjakt i kommunens lokaler. Fyra uppsättningar med privata bildäck hittades (Obs: arkivbild)Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Linda Nygren, direktör vid Park- och naturförvaltningen i Göteborg, berättar att de skyldiga är vidtalade.. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Vid en kontroll av Göteborgs stads förråd ute på Ringön påträffades hela uppsättningar med privata bildäck.

Flera bolag och förvaltningar har nu, efter en anonym whistlebloweranmälan, gått igenom ett hamnskjul på området.

Och Park- och naturförvaltningen fann fyra uppsättningar med privata däck i sina utrymmen för tjänstefordon.

– Personerna är vidtalade om att de ska ta bort sina däck denna vecka, säger Linda Nygren, direktör vid Park- och naturförvaltningen.

Det var häromveckan som Göteborgs stads whistleblowerfunktion fick uppgifter om att anställda använde kommunens förrådsutrymmen ute på Ringön för förvaring av privata bildäck.

”Att upplåta kommunens egendom till lagring av privat material bör inte falla inom kommunens uppgift”, skrev den anonyma anmälaren. 

Nu har fyra förvaltningar och bolag uppmanats att gå igenom sina utrymmen på jakt efter privata bildäck: Fastighetskontoret som förvaltar förrådsutrymmena och Göteborgs stads leasing, Kretslopp och vatten samt Park- och naturförvaltningen som nyttjar dem. 

Personerna är vidtalade

Tidigare i veckan var till exempel en avdelningschef och en enhetschef från Park- och naturförvaltningen på plats och kontrollerade förvaltningens utrymmen – och fann fyra uppsättningar med privata bildäck som vinterförvarades.

Linda Nygren, direktör för Park- och naturförvaltningen i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Enligt Park- och naturförvaltningens direktör Linda Nygren var det lätt att finna ägarna, då det fanns lappar på däcken med deras namn. 

– Personerna är vidtalade om att de ska ta bort sina däck denna vecka, säger Linda Nygren, direktör vid Park- och naturförvaltningen.

Under fredagen kommer förvaltningen vara tillbaka för att undersöka om däcken tagits bort. 

I den anonyma anmälan anges en kostnad för ett års förvaring av däck på så kallade däckhotell till mellan 1600 och 2200 kronor inklusive år, men då ingår ofta också däcktvätt och andra tjänster.  

”Mycket bra kontroll”

Göteborgs stads leasings vd Johan Sävhage har via mejl svarat Whistleblowerfunktionen att de ”har mycket bra kontroll över vad som förvaras och köps in”, att de hanterar drygt 2500 uppsättningar med däck som tillhör något av stadens fordon.

Enligt honom har bolaget vid en kontroll nu funnit en uppsättning äldre bildäck som ingen ville kännas vid. 

”Dessa kommer att slängas”, skriver Johan Sävhage till Whistleblowerfunktionen. 

 

Uppdatering 2019-12-04: 

Den 2 december inkom även Kretslopp och vatten med sin redovisning. 

De uppger att sex uppsättningar däck hittats. 

”Däcken plockades omedelbart bort. De medarbetare som har förvarat privata däck i Stadens lokaler har identifierats och de har haft ett korrigerande samtal med sin närmaste chef”, skriver Kretslopp och vatten.