Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen fast i Turkiet med sonen på sjukhus

Charlie som föddes för tidigt i Turkiet vars vård nu kostar väldigt mycket pengar. Foto: Privat
Johanna och Erik Kilander är nygifta och var på sin bröllopsresa när Charlie föddes.Foto: Privat

Johanna och Erik Kilander är nygifta och på bröllopsresa i Turkiet. Där föddes deras son Charlie för nästan en vecka sedan - väldigt hastigt och alldeles för tidigt. Nu är familjen fast på ett sjukhus i Antalya där Charlie vårdas på neonatalavdelningen.

Hemförsäkringen täcker inte sjukhuskostnaderna som bara på de sju första dagarna uppgår till närmare 80 000 kronor.

– Hur fan ska vi lösa det här ekonomiskt, frågar sig Johanna Kilander.

Johanna, 36 och Erik Kilander, 47 från Göteborg är nygifta och den sjunde juli åkte paret på bröllopsresa till Turkiet.

– Jag var gravid i 31. Fritidsresor sa ingenting om det utan där fick man flyga fram till vecka 32 utan läkarintyg.

Väl framme i Turkiet började problemen direkt - först för Erik som tillslut behövde läggas in på sjukhuset efter problem med benen. Strax därefter började även Johanna känna att något är fel.

– Jag får värkar men det är inte så konstigt när man stressar runt och är orolig, säger Johanna Kilander.

Åkte ambulans

På sjukhuset berättade hon att hon var gravid och att något kändes fel. De gjorde ett ultraljud som inte visade något. Men Johanna Kilander stod på sig.

– Jag har tidigare fått en son i vecka 28, jag vet ju vad jag ska göra och hur det känns, säger hon.

Hon och Erik fick åka ambulans till sjukhuset i Antalya natten till lördag. Där sa hon till personalen att om han inte får komma ut så kommer han att dö.

– 8.30 på morgonen föddes Charlie, 41 centimeter lång och 2050 gram tung med ett akut kejsarsnitt. Jag mådde bra direkt efteråt och att han är ett prematurbarn är det enda "felet" han är frisk i övrigt, berättar Johanna Kilander.

Dyr vård

Charlie vårdas på neonatalavdelningen på sjukhuset i Turkiet. En vård som kostar mycket pengar. De första tre dygnen kostade vården 1500 euro per dygn och efter det kostar det 1000 euro per dygn och sjukhuset vill att Charlie stannar mellan fyra och åtta veckor.

– Ingen försäkring täcker. Hemförsäkringen täcker inte detta, de menar att jag passerat vecka 28 och reser på egen risk. Vilket jag tycker är jättefel, säger Johanna Kilander.

Helene Mood är utlandsskadechef på Folksam och kan inte uttala sig i det specifika fallet.

– Men jag kan säga generellt att försäkringsvillkoren sedan ungefär 20 år tillbaka inte täcker kostnader i samband med graviditet och förlossning efter vecka 28. Det är vårt hemförsäkringsvillkor, de ser ungefär likadant ut hos de flesta försäkringsbolag, säger hon.

Hur kommer det sig att flygbolagen tycker att det är okej med flygningar i senare graviditetsveckor?

– Det upp till respektive flygbolag vad de vill sätta för veckor, men är man i vecka 28 är man i sjunde månaden och långt gången. De kalkylerar sin risk på sitt sätt, de tar ju kanske en risk på ett par timmar. Reseskyddet tar en dag upp till 45 dagar, säger Helene Mood.

Ingen hjälp från SOS

En liten utbetalning har familjen fått från sin gravidförsäkring men det räcker inte långt.

– De vill ju att man ska flyga hem själv om man klarar det. SOS vill inte flyga hem oss för att vi inte har försäkring som täcker det, då får vi stå för det själva, säger hon.

Det är SOS International som är ansvariga för den här typen av flygningar.

– Vi jobbar för försäkringsbolagen och vi tar beslut efter de försäkringsvillkor som finns, säger Anja Thyssen ansvarig för strategi och HR.

– Men vi vill ändå säga att det är beklagligt för familjen och att vi tänker på dem, tillägger hon.

Startat insamling

Nu har vänner till familjen startat en insamlig via Facebook som heter "Hjälp Charlies föräldrar".

– Hur fan ska vi lösa det ekonomiskt? är frågan de nyblivna föräldrarna ställer sig just nu.

– Vi kommer inte kunna lösa ut Charlie. Vi har varit i kontakt med UD de har något som kallas för nödlån men det är inte säkert att vi får det heller, säger Johanna Kilander.