Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tiotal i polisförvar efter polisrazzia mot företag

Polisen och flera andra myndigheter har genomfört en omfattande razzia. Foto: ARKIVBILD / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Polisen och flera andra myndigheter har genomfört en omfattande razzia mot en mängd företag i branscher där det är särskilt vanligt att illegala invandrare utnyttjas som arbetskraft. 

Över en miljon kronor i intäkter ska ha säkrats och flera personer sitter frihetsberövade.

– Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Björn Wehlou, polisens insatschef.

Razzian genomfördes på flera arbetsplatser i polisområde Älvsborg, bland annat i Borås och Alingsås, under tisdagen och onsdagen.

Förutom polis och gränspolis, deltog även Migrationsverket, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Kronofogden och Försäkringskassan i insatsen. 

I ett pressmeddelande skriver polisen att syftet är att ”det inte skall löna sig att bedriva oseriös näringsverksamhet och man skall inte kunna profitera på andra människors dåliga levnadsvillkor.”

– Det är inte så att vi höftar och kontrollerar företag på måfå. Vi vet att det finns riskbranscher där sådana här problem är vanligare, säger Björn Wehlou, och nämner bilservicebranschen, restaurangbranschen och skönhetsbranschen som exempel.

Insatsen framgångsrik

Björn Wehlou beskriver insatsen som en stor framgång.

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Det ger oerhört stor effekt när myndigheter samverkar på det här sättet. På många ställen är det så att om en myndighet har en anmärkning så har en annan också det, säger Wehlou.

Under de två dagarna genomförde myndigheterna 85 arbetsplatskontroller, och en rad brott uppdagades – bland annat narkotikabrott, drograttfylleri och brott mot utlänningslagen.

Två personer sitter anhållna och dessutom ska över 1,2 miljoner kronor i intäkter ha säkrats i form av avgifter och utmätningar. Flera utredningar har också påbörjats där personer både jobbar och uppbär bidrag. 13 personer har omhändertagits eftersom de inte uppfyller kraven för att vistas i Sverige. 

Kan ge fängelse

– Dels finns det företag som utnyttjar andra människors utsatthet. De kan ha lurats hit och får minimal lön och hemska boendeförhållanden. Men det finns också de som är här på felaktiga grunder, och som är väl medvetna om att vad de gett sig in på, säger Björn Wehlou. 

Brott mot utlänningslagen ger upp till ett års fängelse. Dessutom kan företagen krävas på böter, restskatter och obetalda arbetsgivaravgifter.