Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tioåring togs av polis efter drogmisstanke

Det var vid plastgräsytan vid operan som pojken togs av polisen. "Det är ett känt tillhåll för knarkhandel", säger Walter Holm, inspektör vid brottsspaningsenheten till GP.

Foto: Henrik Jansson
Han såg äldre ut, och ljöt till en början om sin identitet, säger Walter Holm. Foto: Anders Ylander

En tioårige pojke har omhändertagits av polisen misstänkt för att ha varit drogpåverkad rapporterar gp.se.

Pojken omhändertogs vid ett tillslag i närheten av Göteborgsoperan under måndagseftermiddagen.

– Tyvärr är det i den här åldern drogproblemen kan börja. Det är en anmärkningsvärd ung ålder, men jag har varit med och omhändertagit en tioårig flicka som var påverkad av heroin, så helt unikt är det inte tyvärr, säger Walter Holm, inspektör vid brottsspaningsenheten i Göteborg.

Enligt gp.se, som var först med att rapportera om nyheten, har det nu visat sig att pojken inte var drogpåverkad.

På måndagseftermiddagen omhändertog polisen i Göteborg en tioårig pojke som misstänks ha varit kraftigt påverkad av droger.

Tillslaget gjordes av Göteborgspolisens brottspaningsenhet som slog till mot ett gäng ungdomar som höll till vid plastgräsytan mellan Göteborgsoperan och Älvrummet i centrala Göteborg. Ett område som går under smeknamnet Savannen.

– Vi hade en tillsyn vid den här platsen där vi sedan tidigare vet att det har varit öppen drogförsäljning. Vid platsen såg vi den här killen och som visade tecken på drogpåverkan, säger Walter Holm.

Kördes hem till föräldrarna

När polisen omhändertog pojken uppgav han först att han var 15 år. En uppgift som senare visade sig vara felaktig.

– Han såg äldre ut, och ljög till en början om sin identitet. När vi körde hem honom till föräldrarna visade det sig att han bara var tio år, säger Walter Holm.

Överlämnat till socialtjänsten

Fallet med tioåring är nu överlämnat till socialtjänsten.

– När en person under 13 år omhändertas på det här viset är vi skyldiga att få ett utlåtande om åtgärder som ska förhindra att personen hamnar i framtida drogproblem, säger Walter Holm.

Enligt Walter Holm kroppsvisiterades flera ungdomar vid platsen under måndagseftermiddagen.

Enligt gp.se har det nu visat sig att pojken inte var drogpåverkad efter att polisen analyserat provtagningen som gjordes efter att pojken omhändertogs.

– Det var negativt, säger Walter Holm till gp.se

Spanar på flera platser

Platsen mellan Göteborgsoperan och Älvrummet är bara ett av flera områden som polisens brottsspaningsenhet har uppsyn över.

– Vi har ständiguppsikt över platser där vi vet att det förekommer köp och säljsituationer av droger. Andra platser vi har uppsikt över är till exempel skateparken bakom biografen Bergakungen och andra parker och skolor i Göteborg där vi av erfarenhet vet att det finns sådan här problematik, säger Walter Holm.

"Tyvärr inte unikt"

Att polisen omhändertar narkotikapåverkade barn i tioårsåldern är enligt Walter Holm ovanligt - även om det nu visade sig att tioåringen inte var påverkad av droger.

– Tyvärr är det i den här åldern drogproblemen kan börja. Det är en anmärkningsvärd ung ålder, men jag har varit med och omhändertagit en tioårig flicka som var påverkad av heroin, så helt unikt är det inte tyvärr, säger Walter Holm

För mer nyheter. Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!