Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick covid – trots vaccin: “Fått smittan innan”

Pfizer och BioNTechs vaccin mot covid-19 packas och skickas från Pfizers fabrik i Belgien
Tio personer som bor på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg har blivit sjuka i covid-19 trots två doser vaccin.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
De boende hade fått två doser av Pfizers vaccin.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet.
Foto: SVEN LINDWALL

10 personer som bor på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg har bekräftats sjuka i covid-19, trots att de fått båda doserna vaccin, skriver Göteborgs stads tidning Vårt Göteborg.

– Vi behöver smittspåra för att se när smittan kan ha kommit in på vård- och omsorgsboendet. Det kan hända att smittan kommit innan vaccinet har börjat skydda, säger Agneta Caderoth Åstedt, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende Sydväst 2, till tidningen. 

Hur covid-smittan tagit sig in på vård- och omsorgsboendet är oklart, men man har startat smittspårning. 

– Vi agerar snabbt och effektivt och har rutiner för hur vi ska begränsa smittspridningen. Vi utreder tillsammans med vårdhygien och smittskydd på Västra Götalandsregionen, säger Agneta Caderoth Åstedt, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende Sydväst 2 på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, till Vårt Göteborg.

De tio som nu bekräftats smittade i covid-19 har fått båda doserna av Pfizers vaccin.

”De flesta mår efter omständigheterna bra”

De boende fick första dosen 27 december, ett par personer fick sin första dos den 8 januari. De som fick första dosen i slutet på december fick den andra den 19 januari. 

Det kan vara så att smittan tog sig in på boendet innan vaccinet börjat skydda och smittspårning pågår för att ta reda på när personerna blev sjuka. 

– De flesta mår efter omständigheterna bra, men det har så klart skapat en oro och undran om hur det gick till att få smittan trots vaccin. Hyresgästerna har varit i karantän i sina lägenheter sedan smittan var konstaterad, säger Agneta Caderoth Åstedt, till Vårt Göteborg.

 Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att det inte är konstigt att de tio personerna konstaterats smittade.

– Vaccin skyddar mot sjukdom – inte smitta, säger han, till tidningen. 

Tegnell: ”Kan inte räkna med att de är ofarliga”

Han säger också att vaccinet ska göra personen som tagit det mindre smittsam, och att det ska skydda de vaccinerade från att bli sjuka om de smittas. 

– Det är inget konstigt att de har viruset, det som vore konstigt är om väldigt många av dem blir sjuka, säger han, till Aftonbladet.

Folkhälsomyndigheten uppmanar den som tagit vaccinet att fortsätta skydda sig innan effekten av smittspridningen kunnat mätas

– De som är vaccinerade kan inte räkna med att de är ofarliga för sin omgivning, har statsepidemiolog Anders Tegnell, tidigare sagt. 

Anders Tegnell: ”Går så fort som vi får leveranser”.