Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio nya skrapor – för 100 miljarder kronor

Karlatornet är en av tio nya skrapor som planeras.Foto: SERNEKE/TOMORROW AB / SERNEKE

Tio nya skyskrapor ska bli verklighet i Göteborg.

Några har redan börjat byggas och några är fortfarande i planeringsstadiet.

Den totala kostnaden: 100 miljarder, skriver Svenska Dagbladet. 

Det 245 meter höga mastodontprojektet Karlatornet drar ut på tiden – men är en av flera skrapor som planeras i Göteborg.

Totalt planeras för tio stycken, varav sju redan börjat byggas.

– Byggherrarna är pigga på att bygga. Till Karlatornet behöver ägaren Serneke visserligen en ny investerare, men andra aktörer som bygger högt är Vasakronan, Balder, Wallenstam och Jernhusen och de har ju pengar, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg, till SvD.

Karlatornet, Citygate, Kineum, Hotell Draken, Gårda Vesta, Kronjuvelen och Platinan har samtliga projekt redan börjat byggas.

+One vid Svenska mässan samt Masthuggskajen och Region City är ännu inte påbörjade.

100 miljarder

Investeringarna för projekten landar på någonstans runt 100 miljarder.

– Det mesta av detta har täckning. Och vi känner inte samma vankelmod som man gör i Stockholm, där man ju ibland har drömt fram projekt utan täckning som nya Stadsbiblioteket eller Nobelcentret. Så är det inte med de här projekten i Göteborg, säger Björn Siesjö till SvD.

Planen var att flera av de nya byggnaderna skulle stå klara till stadens 400-årsjubileum 2021, men flera ser nu ut att bli försenade.

Däribland Karlatornet.