Tio gängmän dömda – avslöjade av Encrochat

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå)
Bilden är en genrebild.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON

Åtta män har stått åtalade misstänkta för bland annat förberedelse till mord på fyra personer ur ett rivaliserande gäng. 

Dessutom misstänktes flera av dessa även för människorov våren 2020. 

Under tisdagen dömdes samtliga på olika punkter i en härva i Göteborgs tingsrätt som uppdagats i samband med avkrypteringen av Encrochat.

Från den 28 mars år 2020 och ett par månader framåt planerade de åtta männen att mörda fyra personer ur en rivaliserande kriminell gruppering. De åtta åtalade tillhör ett kriminellt gäng i Tynnered, Göteborg som av polisen kallas ”M-falangen” och de fyra målsägande tillhör en rivaliserande gruppering som går under namnet ”G-falangen”.

För att genomföra våldsdåden skaffade man sig bland annat mörka kläder och skor, en automatpistol av märket Glock, en bil och fler krypterade Encrotelefoner. Samtliga tillhör nu bevismaterialet målet.

Vid ett tillfälle ska man ha kartlagt ett av de fyra tilltänkta mordoffren. Fem av de åtta inledde då en sidoplan för att kunna agera snabbt, ”Hennoplanen”. Tanken var att locka ut offret från dennes bostad med en så kallad ”utringartelefon”.

Två gånger på kort tid avlossas skott mot den rivaliserande grupperingen. Den 5 april och den 14 april. Allt avslöjades i samband med avkrypteringen av Encrochat.

– Ärendet har sin grund i Encromaterial. När polisen gick igenom materialet såg de att här fanns en klar och tydlig brottsplan, att de skulle ta död på de här personerna, har kammaråklagare Lotta Nielsen sagt till GP.

Misstänktes för människorov

I förundersökningsprotokollet går det att läsa att händelserna ska ses som en del av en pågående konflikt som startade 2013, där flera personer fått sätta livet till. 

Samtidigt som domen angående förberedelse till mord förkunnades meddelade man även en dom gällande människorov och andra brott så som narkotikabrott och vapenbrott. Sju av de åtta män som åtalats för mordplanerna har också misstänkts för det människorovet. I misstankarna hade de ytterligare två kumpaner. 

Det var två personer som den 7 april förra året misstänktes ha förts bort till Högsbo industriområde där de hotades och rånades på pengar. Totalt handlade det om 250 000 kronor respektive 10 000 kronor. 

Kidnappningen har inte inte varit kopplad till mordplanerna.

Samtliga dömdes under tisdagen på olika punkter varav nio av dem till fängelse. Sex av dem döms för förberedelse till mord, deras straff landar på 2 till 5 års fängelse. Samtliga har nekat till misstankarna. 

– Jag är självklart nöjd med att de döms för förberedelse till mord. Men när det gäller påföljderna yrkade vi på betydligt högre straff så vi tycker tingsrätten lägger sig lite lågt. Men jag är som sagt nöjd med att de döms, säger  Lotta Nielsen som är åklagare i delen gällande förberedelse till mord. 

Åtalet gällande människorov lämnas utan bifall då man inte tycker att det går att bevisa att de två målsägande blivit frihetsberövade. 

Till grund för domarna ligger till stor del avslöjade encrochat-meddelanden där man kunnat koppla användarnamn till olika individer och därmed kunnat avgöra skuldfrågan. 

GT har också sökt Berit Andreasson som är åklagare gällande delen med människorov. 

Larmnummer att ha koll på

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm