Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tigrar och lejon coronasmittade

Lejon och tigrar smittade – tiger fick avlivas i Borås.
Bilder från Borås djurpark.
Foto: ANDERS YLANDER
Bilder från Borås djurpark.
Foto: ANDERS YLANDER
Karl ståhl, statsepizoolog.

Flera tigrar och lejon på Borås djurpark har insjuknat i covid-19.

– Vi utgår från att smittan kommit från oss människor, säger parkens zoologiska chef Therese Hård till Borås Tidning. 

Tre personer i personalen har drabbats av sjukomen.

Personalen upptäckte 9-10 januari att några av djuren i Borås djurpark hostade och hade dålig aptit. Det handlade om två tigrar och fem lejon.

Parken skickade prover till laboratorier både i Sverige och utomlands och smittan bekräftades, rapporterar Borås Tidning.

Therese Hård, zoologisk chef vid Borås djurpark, utgår från att djuren har smittats från människor. Tre personer i personalen har varit smittade av coronaviruset.

Det finns tidigare ingen forskning som visar att smitta kan överföras mellan stora kattdjur och människor, skriver BT.

Djuren har fått behandling 

De sjuka djuren har fått behandling mot sina symtom och personal har satts i karantän.

Smittan är nu under kontroll förklarar Therese Hård för BT:

– Inga fler människor eller djur tycks ha insjuknat och symptomen för djuren som tidigare visat luftvägssymptom har nu avklingat, säger hon.

En 17-årig tigerhona har avlivats efter att ha blivit sjuk, skriver SVT Nyheter Väst.

– Tigern som avlivades blev väldigt sjuk, men hade också andra underliggande sjukdomar. De beslutade att avliva den ganska direkt, säger Ulf Lövdahl, länsveterinär på länsstyrelsen i Västra Götaland, till SVT 

Karl Ståhl är tillförordnad statsepizootolog och tycker inte att fallet på djurparken är särskilt anmärkningsvärt.

”Vi vet att kattdjur är mottagliga” 

– Vi vet att kattdjur är mottagliga för sars-coronavirus och det finns flera tidigare fall beskrivna internationellt med stora kattdjur på djurparker. Det här har egentligen väldigt lite nyhetsvärde och är bara en observation eftersom vi vet att katter kan drabbas. Katter kan sprida smittan vidare, åtminstone i experimentella studier, till andra katter. Men det finns ingen risk för någon annan. Och om en människa är smittad och befinner sig nära djur, kan djuret smittas. Det vet vi sedan tidigare, säger han.

Hur ser du på risken för att muterad smitta förs tillbaka till människor, som man initialt bedömde situationen med minkarna?

– Dels är man inte så ofta nära en tiger att man kan bli smittad, då är ofta tigern farligare än smittan, skulle jag tro. Minkarna är också tusentals djur på en liten yta, medan man med katter har ett fåtal i ett hushåll, detsamma med tigrar. Antalet gör att viruset förökar sig och att det blir mycket smitta i en miljö. Risken hänger ihop med virusmängd och djurmängd.

Få markeringen för högriskområde – EU-kommissionen vill införa ny corona-markering på riskkartorna.