VANN PÅ SKRAPLOTT. Mannen från Rumänien sov under en bro i en svensk stad tillsammans med andra från sin hemby, och tiggde på gatorna. För några veckor sedan vann han på en skraplott och återvänder nu hem till Rumänien för att bygga ett hus. Foto: Andy Prhat /FaktumVANN PÅ SKRAPLOTT. Mannen från Rumänien sov under en bro i en svensk stad tillsammans med andra från sin hemby, och tiggde på gatorna. För några veckor sedan vann han på en skraplott och återvänder nu hem till Rumänien för att bygga ett hus. Foto: Andy Prhat /Faktum
VANN PÅ SKRAPLOTT. Mannen från Rumänien sov under en bro i en svensk stad tillsammans med andra från sin hemby, och tiggde på gatorna. För några veckor sedan vann han på en skraplott och återvänder nu hem till Rumänien för att bygga ett hus. Foto: Andy Prhat /Faktum
CHANS TILL NYTT LIV. Nu har tiggaren chans till ett nytt liv. Med hjälp av de 210 000 kronorna han vann har han nu återvänt till Rumänien. Foto: Andra Prhat /FaktumCHANS TILL NYTT LIV. Nu har tiggaren chans till ett nytt liv. Med hjälp av de 210 000 kronorna han vann har han nu återvänt till Rumänien. Foto: Andra Prhat /Faktum
CHANS TILL NYTT LIV. Nu har tiggaren chans till ett nytt liv. Med hjälp av de 210 000 kronorna han vann har han nu återvänt till Rumänien. Foto: Andra Prhat /Faktum
I STUDION. "Lucian", som mannen kallas i Faktums reportage, fick åka till Göteborg och vara med i Bingolottos dragning. Foto: Aaron IsraelssonI STUDION. "Lucian", som mannen kallas i Faktums reportage, fick åka till Göteborg och vara med i Bingolottos dragning. Foto: Aaron Israelsson
I STUDION. "Lucian", som mannen kallas i Faktums reportage, fick åka till Göteborg och vara med i Bingolottos dragning. Foto: Aaron Israelsson

Tiggaren köpte lott – vann 210 000 kronor

Publicerad

Mannen från Rumänien tiggde och sov under en bro.

Sedan köpte han en skraplott – och vann pengar som nu kan förändra hans liv.

För första gången har han nu öppnat ett bankkonto och ska bygga ett hus, skriver tidningen Faktum i sitt senaste nummer.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Min fru tror mig inte och jag förstår henne. Jag kan knappt tro på det själv, säger mannen till Faktum.

59 kronor efter åtta timmar. Så såg det ut för en man från Rumänien för några veckor sedan, när dagarna gick åt till att tigga på gatorna i en svensk stad. Han gick förbi en tobakshandlare, och köpte en skraplott på impuls. En stund senare hade han skrapat fram en vinst som nu kan förändra hans liv.

Det är Faktum, de hemlösas tidning i Göteborg, som i sitt senaste nummer berättar historien om tiggaren, som de valt att kalla Lucian eftersom han inte vill framträda med namn.

Lucian vann egentligen en bil, men kunde välja att ta ut vinsten i pengarna.

– Åh, jag skulle så gärna bygga mig ett hus hemma i Rumänien. Jag är hemlös där också, säger Lucian i tidningen Faktum.

Faktums chefredaktör Aaron Israelson var med och agerade tolk när Folkspel skulle ringa upp vinnaren Lucian. Och samtalet skilde sig från många andra vinnarsamtal.

– Herregud, jag blir så rörd. Ibland när man ringer till vinnare och berättar att de vunnit en bil säger de "varför ska jag ha en bil?". Men den här killen är hemlös och ska bygga ett hus för pengarna. Det är svårt att fatta, sa Eva Kåpe på Folkspel efter samtalet enligt Faktum.

Bodde under bro

Tidningen har träffat Lucian i staden där han tigger. Tillsammans med andra från hembyn Sibiu i Transsylvanien bor han under en bro i en svensk stad. Lottvinnaren hade länge svårt att ta in vinsten och glädjas.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Min fru tror mig inte och jag förstår henne. Jag kan knappt tro på det själv. När jag träffade tobakshandlaren igen och han förklarade att jag hade vunnit blev jag glad. Men jag vet inte. Ibland tror jag att Gud har skickat hit mig, säger Lucian till tidningen Faktum.

När han får frågan varför han tror att personer blir rörda av hans vinst, och att han är mer tacksam än många andra lottovinnare, svarar han:

– Svenskar kanske har för mycket pengar. De vet inte vad de ska göra med dem. Om jag får 50 kronor i min tiggarkopp faller jag ner på knä.

Ska bygga ett hus

Efter att ha skrapat fram vinsten på lotten har Lucian fått åka till Göteborg och dragningen i Bingolotto. Aaron Israelson på Faktum berättar för GT att Lucian vann en bil värd 287 000 kronor, men valde att ta ut vinsten i pengar till ett något mindre värde, 210 000 kronor. Efter dragningen tog Lucian bussen från Göteborg till sin hemby.

– Han har numera återvänt till Rumänien för att öppna ett bankkonto, något han aldrig haft tidigare, så att Folkspel kan föra över pengarna. Det ska han köpa en bit mark för och där bygga ett hus för sig och sin familj, säger Aaron Israelson till GT.

Han fortsätter:

– Innan han satte sig på bussen mot Rumänien sa han till mig; Jag kan inte tro att det är sant. Jag tänker komma tillbaka till Sverige för det här landet har varit så gott mot mig. Men då kommer jag inte som tiggare.

Lucian är ett fingerat namn som Faktum använt i sin artikel.

Det aktuella numret av tidningen Faktum kommer ut på måndag.

Faktum är Götalands gatutidning och säljs av hemlösa. De köper tidningen för 25 kronor, säljer den för 50 och behåller mellanskillnaden.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER