Tiggaren fick jobb istället för pengar

Gheorghe Birneata tiggade pengar på gatorna, tills han fick jobb på Erics Kök i Skövde.
Foto: vasaporten.se
Det var på restaurangen Erics kök som Gheorghe Birneata fick jobb.
Foto: vasaporten.se

När tiggarna satt framför entrén till restaurangen lade inte Lasse Lövborg ett par kronor i koppen.

Han gav en av dem ett jobb.

– I love my job, säger Gheorghe Birneata.

Sedan i höstas har drygt tio syskon från Rumänien varit i Skövde och tiggt på gatorna. När en av dem kom och frågade om det fanns möjlighet att arbeta på restaurangen Erics kök, öppnade Lasse Lövborg dörren. Något som Skövde Nyheter först rapporterade om.

– Tanken vi hade var att det var bättre att han kom in och jobbade än att vi lägger några kronor i koppen. Vi vill hellre se att de gör vad som helst än att de sitter ute. De vill ju själva göra något annat.

Men det tog lite tid. Gheorghe Birneata behövde ett svenskt personnummer först. Nu har han varit där sedan i november och blir inringd när restaurangen har mycket att göra.

– Det går jättebra, han är väldigt go. Det är inga problem alls. Han diskar, städar, tärnar potatis, ja han är med överallt. Han kan lite engelska, så vi pratar yxengelska med varandra.

– I love my job, säger Gheorghe Birneata.

Inte alla positiva

Men det är inte alla som är positiva till initiativet.

– Det är ingen som har sagt något, men man märker att en del är förbannade för att vi inte tar in någon ungdom i stället. Men det skiter jag i, ungdomarna vill ändå inte ha ett sådant här jobb. Jag får lika många positiva kommentarer som negativa, säger Lasse Lövborg

Han berättar att Gheorghe Birneata skickar hem vartenda öre som han tjänar till sin familj i Rumänien för att barnen ska kunna gå i skolan. Familjens hus brann för ett tag sedan ner och då hade de ingenting kvar. Det var då han åkte till Sverige för att tigga.

– Man förstår att de har de tragiskt där de kommit ifrån, annars hade de inte kommit hit. De hade ingenting. I januari var han hemma och byggde tak på en del av huset och köpte sängar så att barnen hade någonstans att sova, säger Lasse Lövborg.