Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tiggare” döms till fängelse – sålde droger ur muggarna

Det var i juni som polisen slog till mot en grupp EU-migranter på Drottningtorget i Göteborg.
Kvinnorna greps på Drottningtorget i slutet av juni.
Foto: Henrik Jansson
Kvinnorna greps på Drottningtorget i slutet av juni.
Foto: Henrik Jansson

De sex kvinnor som åtalades för att ha sålt knark i centrala Göteborg har nu dömts till fängelse.

Kvinnorna ska också ha tiggt i trakterna av Drottningtorget samtidigt som de sålde knark.

Det var i slutet av förra månaden som kvinnorna åtalades och nu har alltså domarna kommit i Göteborgs tingsrätt.

Kvinnorna, som är mellan 19 och 56 år gamla, åtalades tillsammans för 35 olika narkotikabrott.

Ingen utvisas

Tingsrätten dömer de sex kvinnorna till fängelsestraff av varierande längd. En kvinna döms till en månad, en till två månader, en till fyra månader och övriga tre till fem månaders fängelse. 


LÄS MER: EU-migranterna greps på Drottningtorget 


Åklagaren hade yrkat på utvisning för alla sex, men tingsrätten skriver i domen att ingen av de sex dömda ska utvisas, vilket GP var först med att berätta.

Det var i lunchrusningen den 25 juni som polisen i en stor insats grep sju personer i närheten av Göteborgs centralstation. Det handlade om EU-migranter och ett antal av dem hade narkotika på sig vid gripandet, skulle det visa sig.

Drogerna i tiggarmuggar

Under utredningen erkände man 25 av de 35 narkotikabrotten de anklagades för.

Försäljningen av narkotikan skedde på ett ovanligt sätt. Kvinnorna utgav sig för att vara tiggare och förvarade drogerna i de muggar de bett att få pengar i.

Polisen fick tips från allmänheten om detta och inledde en spaningsinsats mellan den 2 april 2019 och den 29 maj. Dessa ledde till 35 åtalspunkter/gärningspåståenden om narkotikabrott.

Kontanter under kjolen

I domen står också att läsa: ”Den 25 juni 2019 gjorde polisen ett tillslag mot Drottningtorget. I samband med tillslaget påträffades bensodiazepiner gömda på olika platser vid Drottningtorget. Sammanlagt beslagtogs 240 tabletter Alprazolam, tio tabletter Xanax och 221 tabletter Diazepam från gömmorna.

Vid avvisiteringen av (en av de dömda) i anslutning till gripandet påträffades kontanter under hennes kjol. Beloppet uppgick till 1 550 norska kronor, 55 Euro och 15 190 kr i svenska sedlar av olika valörer.

Detta tillsammans med dokumentation i form av filmer från spaningarna gav ett gott bevisläge. Tingsrätten dömde kvinnorna för narkotikabrott av normalgraden på 35 punkter.

Kvinnorna döms för mellan tre och tolv olika narkotikabrott till fängelsestraff mellan en och fem månader. Brotten anses dock inte så grova att de också ska utvisas, enligt Göteborgs tingsrätt.