Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiggare misstänks ha utsatts för trafficking

Polisen i Värmland misstänker att flera tiggande personer utsatts för människohandel.

Det var när två kvinnor greps för en misshandel som härvan började nystas upp.

– I samband med utredningen kom det fram uppgifter om att de här kvinnorna – som misstänktes för misshandel – var offer för människohandel, säger förundersökningsledare Göran Brofeldt vid polisen i Värmland till Värmlands Folkblad.

Det var i slutet av januari som två kvinnor greps efter att ha misshandlat en tredje kvinna. Men under polisens utredning framkom uppgifter om att de två gripna kvinnorna själva var offer för människohandel.

De båda kvinnorna ska enligt Värmlands Folkblad ha kommit till Sverige i slutet av förra året. En av dem har berättat att hon betalat 1 000 Euro för att få komma till Sverige.

– Rent generellt ligger det ofta hot mot nära och kära i hemlandet bakom människohandel. Personerna tvingas därför till Sverige för att tigga. De får i regel köpa resan hit på kredit, säger Göran Brofeldt till Värmlands Folkblad.

"Är organiserat"

Enligt en av de tiggande kvinnorna ska den person som tagit henne till Sverige kommit och hämtat de pengar hon lyckats samla in. Och säger också att hon blivit misshandlad av flera personer, skriver Värmlands Folkblad.

– Vi misstänker att det här är organiserat och att många fler i Värmland är utsatta, men den här typen av brottslighet är inte lätt att utreda, säger Göran Brofeldt till Värmlands Folkblad.

Problem i Göteborg

I Göteborg har problemen med människohandel funnits under en längre tid. I somras kunde GT avslöja hur polisen stod handfallen inför problemet med östeuropeiska kvinnor som i det närmaste behandlades som slavar. Polisens resurser som då i första hand gick till det rådande gängkriget gjorde att människohandlarna kunde agera fritt i staden.

– Det är slavhandel. Vi kan ingenting göra, vi får in anmälningar, suckar åt det och slänger det åt sidan, berättade en uppgiven Mats Paulsson, chef för polisens traffickinggrupp i Göteborg.

Lägger ner gruppen

I början av februari i år kunde GT avslöja att polisen planerar att lägga ner traffickinggruppen i Göteborg.

– Tar man bort gruppen är det fritt fram för hallickarna, sa Mats Paulsson.