Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tiggare: Jag betalar 50 kronor för min plats

Foto: Per Wissing

Enligt SVT:s Västnytt kan tiggande människor i Göteborg få betala för sina platser i staden.

Programmet har pratat med "Ion" från Rumänien som betalar 50 kronor om dagen för att få tigga utanför en matbutik.

– Det är intressanta uppgifter. Inget som jag hört om tidigare, säger Thomas Tengskog, chef för polisenheten Göteborg city, till GT.

I en dold inspelning med SVT berättar den romska tiggaren "Ion" att han under sin två månader långa vistelse i Sverige har fått betala 50 kronor om dagen för sin plats utanför en matbutik i Göteborg.

– Det är en kvinna jag betalar till, först var det en man. Och det spelar inte mig någon roll vem jag betalar till, säger "Ion" till SVT.

Enligt Västnytt kommer kvinnan en gång om dagen för att samla in de 50 kronorna från "Ion", som under två månaders tid alltså har betalat 3 000 kronor för sin plats.

Västnytt understryker emellertid att det inte är fråga om någon välbeställd organiserad liga som ligger bakom, utan snarare person i liknande situation som utnyttjar andra.

Vid Göteborgspolisen har man heller inga uppgifter av att organiserade kriminella nätverk skulle ligga bakom någon form av tiggeri i Göteborg.

– Det finns kanske viss organisation inom tiggeriet i sig självt. Att man kommer som en familj eller grupp och organiserar sig vart man ska stå internt och liknande. Men att något kriminellt skulle ligga bakom är svårt att säga, säger Thomas Tengskog, enhetschef vid Göteborgs citypolis.

"Ren antiziganism"

Västnytt berättar också att en rapport som nyligen släppts från Stadsmissionen i Göteborg berättar att ett flera tiggande personer får betala för sina platser i staden.

Undersökningen har gjorts av organisationen Crossroads Göteborg som är ett center för EU-migranter som öppnats av Stadsmissionen.

– Vi möter människor som i samtal berättar att det kan förekomma att de får betala för platser, säger Elisabeth Oesterreich, kommunikationschef vid Göteborgs Stadsmission.

– Det är ingen organiserad brottslighet bakom det alls, vi har ingen sådan information. Men det här är vad vi möter och då måste vi våga det, fortsätter Oesterreich.

– I alla grupper kan det förekomma konflikter, det har vi sett här i vissa fall och det berättar vi om. Det har förekommit att man utnyttjat varandra i vissa avseenden. Man säger att "det här är min plats", säger Elisabeth Oesterreich.

Thomas Tengskog har själv inte tagit del av den rapport som kom från Göteborgs Stadsmission och Crossroads i september.

– Det är ingen rapport som jag har sett. Inkommer sådana uppgifter får man inleda en utredning, men mig veterligen har sådana uppgifter inte kommit in, säger Thomas Tengskog.

Debatten om huruvida kriminella element skulle ligga bakom tiggeriet har varit aktuell tidigare i Västsverige.

Diana Nyman är ordförande för romska rådet i Göteborg. Hon sitter dessutom med i kommissionen mot antiziganism som regeringen nyligen startat.

– Jag ser de här uppgifterna som ren antiziganism. Det är en klassisk bild att det skulle finnas en maffia på det här sättet, säger hon till Västnytt angående de uppgifter som programmet presenterat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!