De tiggande romerna i Varberg erbjuds gratis tandvård. OBS, genrebild. Foto: Per Wissing
De tiggande romerna i Varberg erbjuds gratis tandvård. OBS, genrebild. Foto: Per Wissing

Tiggare får gratis tandvård i Varberg

Publicerad

VARBERG. Johan Hagman är en av flera Varbergstandläkare som nu ska hjälpa stadens tiggare – helt gratis.

– De har aldrig haft skoltandvård eller något sådant i hela sitt liv. Deras tandstatus är som de i Sverige för 100 år sedan, säger han till P4 Halland.

Flera tiggande romer i Varberg lider av tandvärk. Det menar Johan Hagman som är en av de tandläkare som nu erbjuder sina vårdande tjänster – helt gratis.

Han säger till P4 Halland att det inte sällan handlar om att tänderna måste dras ut eftersom att flera av de romer som kommit till Sverige ofta har haft problem med infektioner och tandvärk tidigare.

Svårt att få vård

Många romer kommer till Sverige från EU-landet Rumänien. De har därför inte rätt till subventionerad vård och tandvård, till skillnad från papperslösa eller asylsökande människor.

De kort som EU-medborgare kan ha med sig från hemlandet som försäkrar sjukvård inom EU på det egna landets bekostnad är enligt P4 Halland för dyra för många tiggare. Det innebär att det är i stort sett omöjligt för dem att få vård i Sverige.

Därför vill Johan Hagman och flera andra tandläkare hjälpa till.

– Vi känner att vi gör något för samhället på det sättet. Vi får chans att ge tillbaka till våra kunder, samhället, på det här sättet, säger han till P4 Halland.

Andra initiativ

GT har tidigare berättat om andra Västsvenska initiativ för att hjälpa tiggare att få en högre levnadsstandard i Sverige.

I Gnosjö i Jönköpings län har man till exempel börjat utbilda tiggare inom entreprenörskap. Bland annat har de fått hjälp till att börja sälja svamp, lingon och bröd i staden.

– I Gnosjö har vi en speciell anda där vi är företagsamma och hjälper varandra. Här är vi samarbetspartners och inte konkurrenter. De flesta som kommer hit för att tigga har ingen plan på att flytta hit, men under tiden de är här vill vi lära dem så mycket som möjligt om entreprenörskap, säger Mats Johansson, en av de Gnosjöbor som engagerat sig, till GT.

I Varberg är det inte bara tandläkarna som ställer upp. Även vårdcentraler och andra specialister har tidigare erbjudit sin hjälp när de haft möjlighet, berättar P4 Halland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER