Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiggare attackerad av mobb vid sin sovplats

Det var i natt som flera personer vandaliserade tiggarens bil i Habo. När mannen i bilen vevade ner rutan fick han en smäll i ansiktet.
Foto: Elin Elderud/Jönköpings-Posten

En tiggare som bor i en bil utsattes natten mot söndag för skadegörelse och misshandel.

Flera personer skar bland annat sönder bilens däck, och tiggaren fick en smäll i ansiktet. Polisen söker efter gärningsmännen.

– Det här är sorgligt. Att något sådant händer kan även vara negativt för kommunen. Habo har varit känt som en lugn och trevlig kommun med många nya, inflyttade människor, säger Sven-Olof Johansson, styrelseledamot i pingstkyrkan.

Skadegörelsen inträffade i Habo natten mot söndag. En parkerad bil, som en tiggare bor i, attackerades av flera personer.

– En tiggare övernattade i sin bil och det kom fram människor och ställde sig runt bilen. De började med att skära sönder däck och slog sönder någon backspegel, säger Lasse Johansson, polisens presstalesman vid polisen i Jönköpings län.

Mannen i bilen vaknade av skadegörelsen.

– När han drog ner rutan och frågar vad de håller på med så fick han en snyting i ansiktet, säger Lasse Johansson.

Mannen behövde inte uppsöka sjukhus efter smällen.

Finns det vittnen till händelsen?

– Vi har något vittne och vi har kontrollerat vissa personer, säger Lasse Johansson.

Händelsen i Habo har även uppmärksammats av Jönköpings-Posten. De har även pratat med tiggarna.

– Vi låg och sov, jag och min fru. Så vaknade vi av en explosion. De hade satt dit något explosivt i ventilen till däcket på bilen. Jag blev rädd och körde i väg, men de fortsatte att jaga efter bilen. Då vevade jag ner rutan och frågade vad de ville, vad jag hade gjort. Det var då en av männen slog mig i ansiktet, säger en av dem till JP.

Polisen har tips

I nuläget finns ingen misstänkt i ärendet, men polisen har spaningsuppslag.

– Vi har lite tips att jobba efter, säger Lasse Johansson.

Är det här riktat mot tiggaren?

– Jag kan inte svara på det. Det vet inte jag. En gissning är att det är det, men jag kan inte vara säker. Det framgår inte av anmälan, vi måste höra mannen igen, säger Lasse Johansson.

Polisen ska bland annat reda ut om något sades i samband med attacken.

Polisen ska ha fått in flera larmsamtal om händelsen, som rubriceras som skadegörelse och misshandel. 

Sven-Olof Johansson som är styrelseledamot i pingstkyrkan i Habo tycker att händelsen är sorglig. Han har varit i kontakt med tiggarna vid flera tillfällen.

- Jag skulle inte vilja bli bemött så här, varken i Sverige eller om jag skulle åka till ett annat land. Tiggarna har ju rättighet att vara här, säger han. 

Sven-Olof Johansson menar att attacken även kan vara negativ för Habo kommun.

- Habo har många nya inflyttade människor och har varit känd för att vara en lugn och trevlig kommun, säger han.

Pingstkyrkan har bjudit in tiggare i Habo till ett enkelt soppkök på tisdagar och Sven-Olof Johansson menar att det är ett lätt sätt att visa medmänsklighet.

- Att sitta utanför en affär med en pappersmugg och få in några kronor bara, då kan de behöva något varmt att äta. Det skulle jag tycka i alla fall. Man är ju själv så tacksam att man slipper sådant, att ha fått leva i Sverige under lugna och lyckliga omständigheter.

En rad attacker mot tiggare

De senaste månaderna har flera attacker mot tiggare skett. Senast i början av veckan kom åtal mot två män i 20-årsåldern efter att en tiggande kvinna sprutats ner med avgaser utanför en livsmedelsbutik i Örkelljunga. Händelsen filmades av de misstänkta gärningsmännen och lades sedan ut på Facebook. 

I början av veckan åtalades också en man i 60-årsåldern efter att ha sparkat en tiggare i Göteborg upprepade gånger.

I maj attackerades tiggare av femton personer i Stenungsund. Det var personer som kom till platsen i tre skåpbilar med rumänska nummerplåtar. Enligt polisen har det hänt tidigare att tiggare bråkat och polisens  teori är att de gått in på varandras revir.

Enligt Lasse Johansson vid Jönköpingspolisen har man dock inte haft den typen av problem i länet den senaste tiden.

– Det är ingenting som jag kan komma på nu på raken, att det varit något speciellt som hänt, säger han.