Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiggarbluffen: Utger sig vara "dövstumma"

Tiggarna utger sig för att vara döva och stumma och komma från Sveriges Dövas Riksförbund – nu varnar förbundet för bedragarna.
Foto: Peter Hoelstad
Den här  typen av lista använder sig de påstådda döva och stumma av.

Tiggarna utger sig för att vara döva och komma från Sveriges Dövas Riksförbund – nu varnar förbundet för bedragarna.

Samtidigt har en figur som påstått sig vara stum knackat dörr på Skaftö för att sälja småsaker, skriver bohusläningen.se.

– Vi gör aldrig på detta sätt, och vill verkligen varna folk så de inte tror att det är vi som står bakom detta, Helena Fremnell.

Polisens råd

Var aktsam vid närmanden och ha koll på tillhörigheter!

Kontrollera om personen har tillstånd att samla in pengar, vilket krävs. Det ska finnas organisationsnummer och telefonnummer till organisationer och personen ska kunna uppvisa id som företrädare för organisation.

Tänk på att det kan vara flera personer som agerar tillsammans! Någon kanske avleder din uppmärksamhet.

Källa: polisen.se

Under den senaste tiden har flera personer längs Västkusten – framför allt i Uddevalla – larmat om "dövstumma" som säger sig samla in pengar till diverse organisationer.

Först ombes den drabbade att skriva på en lista och sedan tvingar den påstådda döva och stumma personen att också donera pengar. Men det handlar om organiserat tiggeri.

– Detta är bedrägeri. Det är inte förbjudet att tigga, men bedrägeriet består i att de utger sig för att representera en organisation. Även om inte vår logga finns med så ger de sken av att de samlar in pengar å en organisations räkning, säger Helena Fremnell, informations- och kommunikationsansvarig för Sveriges Dövas Riksförbund (SDR).

"De är aggressiva"

Fenomenet tog, enligt henne, sin början för ett drygt år sedan och SDR får ständigt nya samtal av folk som insett att de blivit utsatta för en bluff.

– Det är många som ger dem pengar, ganska stora summor, och först senare förstår att det handlar om tiggare och inte en organisation som vår.

SDR har under 2013 och 2014 haft regelbunden kontakt med polisen och har av erfarenhet från de många samtalen förstått hur bedragarna går till väga.

– De kan bli påträngande och nästan aggressiva och visa att minst 200 kronor ska vi ha när du nu skrivit under listan att du stöder oss. De säger ingenting – de låtsas ju vara döva men är aggressiva, säger Helena Fremnell.

Låtsades vara stum

Och det finns fler fall av falska döva eller stumma tiggare. bohusläningen.se rapporterar om en mystisk figur som försökt sälja småsaker genom dörrknackning på Skaftö.

– Ansiktet var dolt med en halsduk och man kunde inte se om det var en man eller kvinna. De flesta trodde det var en man, berättar polisinspektör Tomas Andersson för tidningen.

Det var en kvinna, som i handen hade en lapp där det stod "stum" och oron spred sig bland husen.

Men när Tomas Andersson berättade han var polis började kvinnan tala. Hon fick en varning och avlägsnade sig från platsen.

Helena Fremnell är inte förvånad över att det hände just ute på Skaftö.

– Så som vi har förstått det så rör dessa personer gärna på mindre orter där det inte finns möjlighet för polisen att komma ut så fort.