Polisen i Jönköping utreder misstänkt människohandel sedan man omhändertagit en tiggande ung pojke utanför en livsmedelsaffär. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Per Wissing
Polisen i Jönköping utreder misstänkt människohandel sedan man omhändertagit en tiggande ung pojke utanför en livsmedelsaffär. OBS! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Per Wissing

Tiggande 12-åring omhändertogs

Publicerad

Sociala myndigheter har omhändertagit en 12-årig pojke från Bulgarien.

Pojken satt och tiggde utanför en Konsumbutik i Jönköping och polisen misstänker att han är ett offer för människohandel.

– Han var dåligt klädd med tanke på vädret, säger Lasse Johansson, presstalesman vid polisen i Jönköping.

Det var på lördagsförmiddagen som en privatperson larmade polisen i Jönköping. Anledningen var att personen sett ett barn sitta och tigga utanför en Konsumbutik i staden.

När polis kom till platsen omhändertog de pojken och tog kontakt med sociala myndigheter.

– Han förklarade att han transporterats dit av en man för att tigga och att han skulle hämtas av mannen under eftermiddagen, säger Lasse Johansson, presstalesman vid polisen i Jönköping, till Jönköpings-Posten.

Enligt pojken själv ska han ha blivit skjutsad till Sverige från Bulgarien av en man som han bara vet förnamnet på, samma man ska också ha tagit ifrån pojken hans pass.

Polisen har ännu inte fastställt någon identitet på killen men tror att han är i 12-årsåldern.

– Han var inte så talför när han pratade med socialen. Men det framgick i alla fall att hans föräldrar inte finns i Sverige. Det första vi måste göra nu är att försöka ta reda på killens identitet. Sedan får vi utreda på vilket sätt han kommit hit och så vidare. Det är inte enkelt, säger Lasse Johansson till GT.

"Dåligt klädd"

Polisen lämnade kvar personal på platsen för att se om mannen som lämnat av pojken skulle komma tillbaka på eftermiddagen – men det gjorde han inte.

Polisen har nu upprättat en anmälan gällande människohandel.

– Så är det, men vem som är misstänkt är oklart i nuläget, säger Lasse Johansson som tillägger att killen verkar må under omständigheterna ganska bra.

– Han var dåligt klädd med tanke på vädret, men han såg ut att må ganska okej i övrigt.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER