Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidningsutgivarna: "Det är bedrövligt"

Lena Malm (S) säger att GT snart "dör digerdöden". Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, tycker att Malms uttalande är under all kritik: "Bedrövligt är ett sammanfattande ord".
Foto: Cornelia Nordström

Lena Malm (S) säger att GT snart "dör digerdöden".

Uttalandet från kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg väcker våldsam kritik.

– Att överhuvudtaget kunna uttrycka sig så mot ett mediehus är bedrövligt. Men att göra det efter attacken i Paris, det är extra allvarligt. Det tyder på bristande omdöme, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna.

Efter att GT på tisdagen publicerade Lena Malms uttalanden har hon fått kritik från både politiska motståndare och  yttrandefrihetsexperter.

– Ibland vet man inte vart debatten tar vägen och vi hade en part i detta som hade ett intresse av att driva det på ett visst sätt. Och det är ju en tidning som jag tror snart dör digerdöden, sa Malm under ett publikt panelsamtal på torsdagen.

"Enormt upprörd"

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, tycker att Malms uttalande är under all kritik.

– Bedrövligt är ett sammanfattande ord. Vi har redan konstaterat att vi har en hätskare ton i debatten i dag. Vi har en hätskare ton på nätet, det ser man inte minst genom alla hot som framförs via mejl mot journalister och mediehus. Och nu ser vi tyvärr att det har gått hela vägen upp till högt uppsatta politiker. Att överhuvudtaget kunna uttrycka sig så mot ett mediehus är bedrövligt. Men att göra det efter attacken i Paris, det är extra allvarligt. Det tyder på bristande omdöme, säger Gustafsdotter.

Vad gör dig mest upprörd?

– Det gör mig enormt upprörd att man tycker att en samhällsfunktion, i detta fallet en tidning, ska försvinna. Att man tar till så hårda ord som digerdöden med anledning av att en tidning har gjort det som en politiker bör tycka är otroligt viktigt för både politiken, samhället och för medborgarna, nämligen en granskande journalistik.

Vad tycker du om att Lena Malm säger så här efter att GT granskat henne i rollen som politiker?

– Det är högst paradoxalt. Pratar man om att det ska vara nolltolerans när det gäller rattfylleri så ska man absolut inte dricka själv. Pratar man om yttrande- och tryckfrihet, att det är väldigt viktigt, så ska man tåla granskning av sig själv. Man ska fortsätta att hylla tidningens verksamhet. Granskningen får man för att man har tagit den funktionen man har, då måste man tåla att granskas.