Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidningskungen blir av med lyxvåningen

Peter Hjörne förlorar sin paradvåning.
Foto: Leif Gustafsson
Högst upp i GP-huset ligger paradvåningen som nu ska monteras ned för att få in till amorteringarna.
Foto: Leif Gustafsson

Tidningskungen Peter Hjörne har en tuff höst.

Innan årsskiftet måste hans företag amortera av 600 miljoner kronor.

Nu kräver banken att han gör sig av med familjens paradvåning på Polhemsplatsen, skriver Dagens Nyheter.

Det är tuffa ekonomiska tider för mediekoncernen Stampen som bland annat har haft Göteborgs-Posten som stort draglok. Vem minns inte när det stod i neon att GP hade över 600000 läsare på fasaden - nu är siffran nere i 212 000 enligt senaste Orvesto-undersökningen.

Skuldberget är så stort så att banken nu kräver att Peter Hjörne, som är styrelseordförande och huvudägare i Stampen, gör sig av med den paradvåning i GP-huset på Polhemsplatsen som familjen haft i sin ägo i tre generationer.

Annas våning

Från början bodde tidningspionjären Harry Hjörne i lägenheten tillsammans med sin familj men den gjordes senare om till representationsvåning av Peter Hjörne. Den fick namnet "Annas våning" efter Peter Hjörnes farmor och är en paradvåning i en exklusiv gammaldags stil med bland annat en stor matsal och ett sällskapsrum. I våningen finns dyrbar konst, en glassamling, ljuskronor och porslinsvasar. Bland annat pryder en tavla av Konrad Simonsson väggarna. Tavlan köpte Peter Hjörne köpte eftersom han tyckte att motivet, en kvinna, var så vacker.

Nu måste Peter Hjörne skiljas från sin dyrgrip eftersom det alltså är dags att avyttra värdeföremålen. Banken kräver att Stampen och Peter Hjörne ska betala tillbaka skulden på 600 miljoner kronor, skriver dn.se.

Hur mycket pengar konsten och inredningen är värd är inte känt.

– Men jag tvivlar starkt på att den kan täcka upp för Stampens skuldberg, säger Pia Svensson, tillförordnad fackklubbsordförande på Göteborgs-Posten till DN.se.

Enligt tidningen Resumé ska Peter Hjörne betala av 600 miljoner kronor till banken innan 2015 års början.