Det är Susanna Michelsen som kommit att sköta det praktiska för familjens räkning den sista tiden. När personalen blivit utan lön är det hon som mejlat om att pengarna snart är på väg.
När VD William Michelsen har sökts av media eller av de egna anställda som knackat på hans ytterdörr för besked om lön och framtid, har hon allt oftare varit den som svarat på frågor.
När tingsrätten i Alingsås utser en konkursförvaltare som inte faller familjen i smaken, är det Susanna Michelsen som protesterar och för familjens talan.
Alltid över mejl.
Till nu.
”Nu är det avslutat”
Över telefonen från hemmet i Washington låter Susanna Michelsen sig för första gången intervjuas om beslutet att som femte generations tidningsägare begära familjebygget Alingsås tidning i konkurs.
– Nu är det avslutat, säger hon och riktar stark kritik mot Mediestödsnämndens beslut tidigare i veckan om att inte ge Alingsås tidning, med systertidningarna Lerums tidning, Härrydaposten/Partille tidning, ett utökat driftsstöd.
För att komma ur krisen, eller – som många bedömare menar – fördröja det oundvikliga slutet.
– Det är fullständigt skandalöst som det gått till. Ni som journalister borde kolla hur bidrag betalas ut kors och tvärs till tvivelaktiga publikationer, säger Susanna Michelsen och pekar ut vänstertidningen ETC som en av de ”tvivelaktiga” publikationerna.
Höga personalkostnader
Något eget ansvar som ägare vill hon inte kännas vid. I stället är det höga distributionskostnader, höga personalkostnader och vikande annonsmarknad som ligger bakom tidningens fall: och ytterst Mediestödsnämndens beslut att neka presstöd.
– Det grundläggande problemet, jämfört med här i USA, är de höga personalkostnaderna i Sverige, de höga skatterna och det är de som skapar de här problemen, säger Susanna Michelsen.
Samtidigt har tidningar i USA haft stora problem under de senaste åren också?
– Jo, jo, det stämmer, men ser du på Sverige så är det inte tillrättalagt för entreprenörskap i Sverige. Det är ett stort problem.
Men ni har drivit den här tidningen i så många generationer. Vilar inget ansvar på er?
– Men du. Man kan ha hårda nypor och sköta det på ett amerikanskt sätt och vara stentuff mot personalen. Det har man inte varit i Alingsås. När kostnaderna är så höga att det inte går ihop, när annonsintäkterna sjunker med upp till 70 procent går inte ekvationen ihop.
”Skulle sålt tidningen”
På frågan om vad familjen – där pappa Bengt, 91, in i det sista stått som ansvarig utgivare och chefredaktör – skulle ha gjort med facit i hand säger Susanna Michelsen:
– Vi skulle ha sålt tidningen för 10-15 år sedan.
Hon säger att hon personligen var villig att sälja tidningen för 15 år sedan, i en tid då ett expanderande Stampen med Göteborgs-Posten som flaggskepp visade intresse.
Att Stampens intresse kvarstår blev tydligt då familjens begäran om att sätta bolaget i konkurs blev känd under onsdagen.
Då var nuvarande Stampen Medias vd Johan Hansson tidigt ute och meddelade att man avsåg att kontakta konkursförvaltaren.
– Vi är väldigt intresserade av att försöka hitta en lösning så att Alingsås tidning fortsatt kan komma ut, sa Johan Hansson till Sveriges Radio Göteborg.
Och fortsatte:
– Vi tror också att Alingsås tidning skulle passa väldigt bra in i Stampen Media.
”Ett avslutat kapitel”
Om det skulle bli Stampen eller Gota Media, som driver Alingsås tidnings gratiskonkurrent Alingsåskuriren, som skulle ta över spelar ingen roll för Susanna Michelsen, uppger hon.
– Nu är det avslutat, det är ett avslutat kapitel. Jag har inga kommentarer till vad de vill, vad de tror, vad de vill göra. Det spelar ingen roll, säger Susanna Michelsen.
Men klart är att tonläget från Alingsås tidnings ägare varit hård mot Stampen och dess distributionsbolag VTD.
Särskilt efter att VTD i flera omgångar vägrat dela ut Michelsenfamiljens tidningar med hänvisning till obetalda räkningar.
Familjen har lagt skulden för de uteblivna tidningarna på distributionsbolaget och uppgett att VTD krävt förskottsbetalning.
”Sveriges största socialbidragstagare”
”Hur skulle det vara om du trakasserar Stampen – Sveriges största socialbidragstagare – i stället för oss?”, skrev Susanna Michelsen i ett mejl till GT i stridens hetta – och syftade på de stora belopp som skattebetalarna fick skjuta till i Stampens rekonstruktion häromåret.
Susanna Michelsen säger att beslutet, när det väl togs, inte var speciellt svårt.
– Det är inget stort beslut när du inte har pengarna för att driva det vidare. Då finns det inget annat beslut.
Ni har drivit Alingsås tidning under fem generationer. Hur gick diskussionerna om att slutligen sätta bolaget i konkurs?
– Jag har inte det känslomässiga för Alingsås tidning, berättar hon och återkommer till att livet hon lever är så annorlunda i USA mot livet i Alingsås.
– Jag har inte haft något speciellt intresse för företaget över huvudtaget. Det är inte mycket vi kan göra. Vi har tittat på det här, vi gick igenom en rekonstruktion och försökt gå vidare. Vi har sökt driftstödet. Men hela tiden har det varit negativt från Mediestödsnämnden.
Facket: ”Misskött”
Från de anställdas sida har det framförts kritik mot hur bolaget styrts och tacklat den tekniska utvecklingen. Bland andra fackklubbens ordförande Marcus Löfström har beskrivit bolaget som misskött.
– Det är de som har skött det här så förbannat uselt, säger Marcus Löfström i dag.
Han menar att kritiken mot höga personalkostnader blir märklig med tanke på att tidningen skurit kraftigt i just de utgifterna under många år. Och tidningens anställda ligger långt efter i lönemässigt.
– Det har skurits ner på alla håll och kanter under alla de 11 år jag jobbat här. Att det har varit höga personalkostnader stämmer inte. Ett stort arbete har gjorts av allt färre personer på alla tidningarna, säger Marcus Löfström.
– Vad vet han om det?, säger Susanna Michelsen om påståendet om misskötsel av bolaget.
Borde inte uttala sig
– Misskött. Det är typiskt svenskt. Det är socialism. Det är upp till ägarna hur ett företag sköts. Det är inte fackets sak. För mig är det annorlunda hur vi tänker här i USA, så det är inte ens värt att bemöta det.
Hon är också kritisk till att facket uttalat sig i medier under de senaste krisveckorna.
– Man behöver ju inte gå ut och vädra det i medier nödvändigtvis. Om man har synpunkter kan man föra fram det inom företaget innan man springer iväg till pressen. Eller hur?
Som mångårig medieägare, tycker inte du att det är bra att folk hör av sig till pressen?
– Jag tror att vi avslutar det här nu. I Sverige är det alltid ägarnas fel, det är aldrig någon annans fel.
”Branschen är stendöd”
Kort efter intervjun med Susanna Michelsen avslutats kommer ett mejl till GT från vd William Michelsen där han för fram sin bild:
”Som vi tidigare meddelat är vi mycket missnöjda över Mediestödsnämndens agerande, där man delar ut miljontals SEK till höger och vänster (och ibland till tvivelaktiga publikationer), men inte kunde göra det till ett privatägt tidningsföretag med seriösa tidningar. Jag föreslår att du/GT tittar närmare på detta.
För övrigt har ingen aktör visat intresse för Alingsås Tidning. Branschen är stendöd.
Med vänlig hälsning
William Michelsen”