Professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg har genom åren gjort sig obekväm hos makthavarna. Nu har han kommit över anrika Göteborgs Handels- och sjöfartstidnings utgivningsbevis. Foto: Per WissingProfessorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg har genom åren gjort sig obekväm hos makthavarna. Nu har han kommit över anrika Göteborgs Handels- och sjöfartstidnings utgivningsbevis. Foto: Per Wissing
Professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg har genom åren gjort sig obekväm hos makthavarna. Nu har han kommit över anrika Göteborgs Handels- och sjöfartstidnings utgivningsbevis. Foto: Per Wissing
Inför valet 2014 startade Dennis Töllborg ett lokalt parti, Öppna Göteborg, med syfte att komma åt korruption och maktmissbruk. Satsningen havererade dock. Foto: Robin AronInför valet 2014 startade Dennis Töllborg ett lokalt parti, Öppna Göteborg, med syfte att komma åt korruption och maktmissbruk. Satsningen havererade dock. Foto: Robin Aron
Inför valet 2014 startade Dennis Töllborg ett lokalt parti, Öppna Göteborg, med syfte att komma åt korruption och maktmissbruk. Satsningen havererade dock. Foto: Robin Aron
1973 kom sista numret av Göteborgs Handels- och sjöfartstidning ut. Men den återkom i mitten av 80-talet under en kortare period för att återigen läggas ner.1973 kom sista numret av Göteborgs Handels- och sjöfartstidning ut. Men den återkom i mitten av 80-talet under en kortare period för att återigen läggas ner.
1973 kom sista numret av Göteborgs Handels- och sjöfartstidning ut. Men den återkom i mitten av 80-talet under en kortare period för att återigen läggas ner.

Tidning som gäckade Hitler kan återuppstå

Publicerad

GÖTEBORG. Tidningen som gäckade Hitler och Herman Göring kan komma att återuppstå med professorn och tidigare partiledaren Dennis Töllborg vid rodret.

I vart fall är det Töllborgs dröm sedan han nyligen kom över utgivningsbeviset för anrika Göteborgs Handels- och sjöfartstidning.

– Den ska komma ut som papperstidning, säger Dennis Töllborg.

Det var under Torgny Segerstedts redaktörskap åren före och under andra världskriget som Göteborgs Handels- och sjöfartstidning blev internationellt känd för sin envisa linje mot nazismen och dess företrädare. Tidningen konfiskerades av svenska myndigheter efter tyska protester och artiklar censurerades när Segerstedts ledarartiklar gick för hårt åt Tyskland.

Men ut kom den och var fram till början av 1930-talet Göteborgs största tidning. Det var också Göteborgs Handels- och sjöfartstidning som startade Göteborgs-Tidningen, GT.

Nu vill Dennis Töllborg, mitt under pågående mediekris, göra ett försök att starta den på nytt. I somras köpte han utgivningsbeviset av tidningens sista chefredaktör Johnny Stamming, som bekräftar köpet för GT.

– Ja, han fick betala det jag haft i utlägg för det, jag har inte tjänat någonting på affären, säger Johnny Stamming som tidigare sagt sig vilja finna en köpare av utgivningsbeviset som "stämmer överens med tidningens gamla traditioner".

Dennis Töllborg är professorn i Rättsvetenskap som kandiderade som partiledare för det egna lokala partiet Öppna Göteborg i valet. Partiets främsta fråga var att bekämpa korruption och maktmissbruk i Göteborg men fick aldrig tillräckligt med röster för att komma in.

Partiet startade också en nättidning som havererade efter interna konflikter.

Men det tidningsprojektet har alltså inte skrämt Töllborg.

– Göteborgs Handels och sjöfartstidning kommer ut som papperstidning tidigast 2017. Den ska positionera sig på exakt samma sätt som Segerstedt gjorde och skulle ha gjort, säger han och nämner the Economist som en förebild.

– Det ska vara i Segerstedts anda, med krav på kvalitet, helhet och kontext. Som the Economist till exempel. I övrigt ska det också finnas artiklar om handel och sjöfart. Den ska återupprätta journalisternas heder.

Hur ska du få ihop pengar till detta då?

– Jag har vissa kontakter och det finns vissa som är intresserade. Eller så går det åt helvete och då ses jag och Torgny i himlen sedan.

Det låter som ett riskprojekt?

– Det är ett riskprojekt i fråga om pengar. Då måste vi ha någon eller ett par intressenter som riskerar det. Å andra sidan finns det få tidningar som kommer i närheten av ett så starkt varumärke som Göteborgs Handels- och sjöfartstidning.

Men är det ens realistiskt att ge ut en ny papperstidning i Göteborg med den mediesituation som råder?

– Just med tanke på hur mediesituationen är så är det realistiskt och nödvändigt.

Dennis Töllborg säger att han köpte utgivningsbeviset, som ger ägaren rätt att ge ut tidningen under dess gamla namn, för tiotusen kronor.

 

Uppdatering 2015-09-04

I en tidigare version stod det att GHT var Göteborgs största tidning vid tiden för andra världskriget. Det är fel. Tidningen förlorade den positionen under första hälften av 30-talet.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER