Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidning som gäckade Hitler kan återuppstå

Professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg har genom åren gjort sig obekväm hos makthavarna. Nu har han kommit över anrika Göteborgs Handels- och sjöfartstidnings utgivningsbevis.
Foto: Per Wissing
Inför valet 2014 startade Dennis Töllborg ett lokalt parti, Öppna Göteborg, med syfte att komma åt korruption och maktmissbruk. Satsningen havererade dock.
Foto: Robin Aron
1973 kom sista numret av Göteborgs Handels- och sjöfartstidning ut. Men den återkom i mitten av 80-talet under en kortare period för att återigen läggas ner.

GÖTEBORG. Tidningen som gäckade Hitler och Herman Göring kan komma att återuppstå med professorn och tidigare partiledaren Dennis Töllborg vid rodret. 

I vart fall är det Töllborgs dröm sedan han nyligen kom över utgivningsbeviset för anrika Göteborgs Handels- och sjöfartstidning.

– Den ska komma ut som papperstidning, säger Dennis Töllborg.

Det var under Torgny Segerstedts redaktörskap åren före och under andra världskriget som Göteborgs Handels- och sjöfartstidning blev internationellt känd för sin envisa linje mot nazismen och dess företrädare. Tidningen konfiskerades av svenska myndigheter efter tyska protester och artiklar censurerades när Segerstedts ledarartiklar gick för hårt åt Tyskland.

Men ut kom den och var fram till början av 1930-talet Göteborgs största tidning. Det var också Göteborgs Handels- och sjöfartstidning som startade Göteborgs-Tidningen, GT.

Nu vill Dennis Töllborg, mitt under pågående mediekris, göra ett försök att starta den på nytt. I somras köpte han utgivningsbeviset av tidningens sista chefredaktör Johnny Stamming, som bekräftar köpet för GT.

– Ja, han fick betala det jag haft i utlägg för det, jag har inte tjänat någonting på affären, säger Johnny Stamming som tidigare sagt sig vilja finna en köpare av utgivningsbeviset som "stämmer överens med tidningens gamla traditioner".

Dennis Töllborg är professorn i Rättsvetenskap som kandiderade som partiledare för det egna lokala partiet Öppna Göteborg i valet. Partiets främsta fråga var att bekämpa korruption och maktmissbruk i Göteborg men fick aldrig tillräckligt med röster för att komma in.

Partiet startade också en nättidning som havererade efter interna konflikter. 

Men det tidningsprojektet har alltså inte skrämt Töllborg.

– Göteborgs Handels och sjöfartstidning kommer ut som papperstidning tidigast 2017. Den ska positionera sig på exakt samma sätt som Segerstedt gjorde och skulle ha gjort, säger han och nämner the Economist som en förebild.

– Det ska vara i Segerstedts anda, med krav på kvalitet, helhet och kontext. Som the Economist till exempel. I övrigt ska det också finnas artiklar om handel och sjöfart. Den ska återupprätta journalisternas heder.

Hur ska du få ihop pengar till detta då?

– Jag har vissa kontakter och det finns vissa som är intresserade. Eller så går det åt helvete och då ses jag och Torgny i himlen sedan. 

Det låter som ett riskprojekt?

– Det är ett riskprojekt i fråga om pengar. Då måste vi ha någon eller ett par intressenter som riskerar det. Å andra sidan finns det få tidningar som kommer i närheten av ett så starkt varumärke som Göteborgs Handels- och sjöfartstidning.

Men är det ens realistiskt att ge ut en ny papperstidning i Göteborg med den mediesituation som råder?

– Just med tanke på hur mediesituationen är så är det realistiskt och nödvändigt. 

Dennis Töllborg säger att han köpte utgivningsbeviset, som ger ägaren rätt att ge ut tidningen under dess gamla namn, för tiotusen kronor. 


Uppdatering 2015-09-04

I en tidigare version stod det att GHT var Göteborgs största tidning vid tiden för andra världskriget. Det är fel. Tidningen förlorade den positionen under första hälften av 30-talet. 

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, GHT, var en liberal sexdagarstidning som startades 1832 av den lokala liberala oppositionen i Göteborg mot kung Karl XIV Johan. Man bibehöll sexdagarsutgivningen fram till 1973. Därefter klarade man inte konkurrensen mot framför allt Göteborgs-Posten, GP, och tvingades övergå till veckoutgivning under åren 1974–84. Efter ett försök att återuppta sjudagarsutgivningen i slutet av 1984 gick tidningen slutligen i graven. Torgny Segerstedt är inte det enda kända namnet bland tidningens redaktörer. Författaren Viktor Rydberg arbetade både som journalist på tidningen och chefredaktör.