Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu har vägpiraterna kommit till Skaraborg

Nu har vägpiraterna för första gången i år synts till i Skaraborg. Bilden är tagen i Helsingborg vid ett tidigare tillfälle. Foto: Thomas Friström

Nu har vägpiraterna för första gången i år synts till i Skaraborg.

På onsdagen fick polisen i Lidköping in flera samtal.

– Det är nog första gången i år - men förmodligen inte sista gången tyvärr, säger Peter Sundblad, inre befäl vid polisen i Lidköping.

Polisens tips - frågor att ställa sig för att få en överblick över situationen

– Hur beter sig personerna på platsen? Enligt polisen är det vanligt att vägpiraterna hoppar ut i vägbanan eller framför bilen på oväntade sätt, snarare än att försiktigt försöka vinka in dig till kanten.

– Hur verkar säkerhetstänket? Titta om det finns varningstriangel utlagda och om bilens varningsblinkers är på - nödställda personer brukar ofta ha den här typen av säkerhetstänk, däremot inte vägpirater.

– Känns det okej? Lita på din magkänsla och dina spontana intryck av situationen. Känner du dig tveksam är det bättre att köra förbi och i stället larma polisen.

Vägpirater i Västsverige

20 JUNI 2013: Utanför Hisings Kärra står en utlandsregistrerad BMW där en vägpirat som påstår sig ha ett sjukt barn försöker få pengar till bensin av passerande bilister.

20 JUNI 2013: Två manliga vägpirater försöker sälja falska guldringar till bilister på länsväg 172 mellan Bengtsfors och Årjäng. De uppger att de har bensinstopp och behöver pengar för att ta sig till Stockholm.

21 JUNI 2013: En utländsktregistrerad svart Mercedes står vid vägkanten i Charlottenberg västra Värmland. Där finns också en välklädd man som försöker stanna andra bilister.

22 JUNI 2013: En svart BMWstår parkerad vid norra påfarten till E6 i Stenungsund. En välklädd man står vid bilen för att vinka in förbipasserande bilister.

24 JUNI 2013: Polisen i Trollhättan får larm om att vägpirater setts längs E45, men ingen stannar för de misstänkta bedragarna.

9 JULI 2013: Två vägpirater grips efter att de hotat en man med kniv på riksväg 41.

3 AUGUSTI 2013: En man luras att köpa falskt guld efter att han stannat för att hjälpa två bilister som sa sig behöva pengar till bensin. Händelsen inträffar på riksväg 47 mellan Vara och Grästorp.

9 SEPTEMBER 2013: En man stannar för att hjälpa två killar med bilproblem i Angered. Då attackeras han med ett järnrör och rånas.

9 MARS 2014: En ny våg av vägpirater har setts i Västsverige. Flera larm kommer in till polisen om vägpirater längs E6 i Uddevalla-området.

10 MARS 2014: En rullstolsburen man stannar för att hjälpa någon som påstått sig ha ont om bensin. Mannen luras med falska pengar och blir bestulen på 300 kronor.

4 APRIL 2014: En äldre man förmår en annan person att tanka hans bil för 600 kronor mot utbyte av "guldsmycke".

5 APRIL 2014: Vägpirater försöker vinka in och stoppa bilar i Jönköpingstrakten.

2-3 MAJ 2014: Flera samtal kommer in till polisen som berättar om att falska guldförsäljare står längs E6 i Bohuslän och försöker vifta in förbipasserande biliste.

18 JUNI 2014: Vägpiraterna har för första gången i år synts till i Skaraborgstrakten. Polisen får in samtal från människor som sett vägpiraterna vid Grästorp och söder om Nossebro.

Under onsdagen fick polisen i Skaraborg in flera samtal om att vägpirater stått längs vägarna. Enligt NLT kom de första larmen under förmiddagen.

– Vi har inte hittat några säljare. Men det är personer från två utlandsregistrerade bilar som försökt stoppa bilister längs vägen och försökt sälja guld, säger Peter Sundblad, inre befäl vid polisen i Lidköping till GT.

Händelserna ska ha skett vid länsväg 190 söder om Nossebro och vid riksväg 47 i riktning mot Grästorp.

– Jag kan inte se om någon stannat. Men det finns ju risk för det eftersom vi har fått information om att det handlar om guldförsäljare, säger Peter Sundblad som berättar att man ännu inte fått in några polisanmälningar i ärendet.

Rör sig snabbt

Vägpiraterna är i ständig rörelse. Något som gör det svårt för den svenska polisen att komma till rätta med problematiken.

– Det där är ju ett elände och man vet ju inte vilket brott de gör sig skyldiga till, mer än att stå på motorvägen. Visst att de lurar folk men man måste ju se det. Och det är inte alltid de säger att det är guld de har, har inre befäl i Uddevalla, Håkan Larsson tidigare sagt till GT.

"Advokater i Sverige"

Tidigare i år har vägpiraterna mest rört sig längs Västkusten och E6. GT har också intervjuat flera av dem när de slagit läger på Spekeröds rastplats i Bohuslän. Men vid frågan om guldförsäljning avslutades samtalet.

– Du... du är journalist. Du betyder problem för oss. Du är inte bra. Om du har filmat eller tagit kort så tar vi ert registreringsnummer och går till polisen. Vi har advokater i Sverige, sa en man uppretat.

"Inte sista gången"

Och nu har vägpiraterna alltså tagit sig in i landet till Skaraborgsslätten.

– Vi har inte haft något sådant här tidigare år vad jag vet. Det är nog första gången - men förmodligen inte sista gången tyvärr, säger Peter Sundblad.