Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

För mycket nubbe? Så botar du din baksmälla

"Nu kanske det är för sent för en del. Men det bästa är att runda av kvällen med några mineralvatten och inte lägga sig när man är höggradigt berusad", säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Blev det en nubbe för mycket i går?

Håll dig från ratten i dag och ta en honungssmörgås.

– Ta det lugnt och låt kroppen återhämta sig, tipsar Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Fem klassiska myter. Expert avslöjar sant eller falskt

1. Man får lättare huvudvärk av mörk än ljus alkohol. SANT!

Mörk alkohol (rött vin, whiskey, cognac och andra mörka alkoholdrycker) innehåller flera hundra olika ämnen och vid framställningen bildas biprodukter som kan ge allergiska reaktioner. Dessa biprodukter finns i mindre grad i till exempel vitt vin eller sprit. Därför ger alkohol oftare mer baksmälla än ljus alkohol.

2. Varje gång du tar en nubbe dör några tusen hjärnceller. FALSKT!

Det dör inga hjärnceller när du dricker. I stället får du en stegrande alkoholförgiftning. Däremot är det möjligt att hjärnan skadas om du regelbundet super dig kraftigt berusad.

3. Kaffe lindrar baksmälla. SANT!

Koffeinet har en uppiggande effekt och lindrar huvudvärk. Koffeinet får bättre effekt om du tar en värktablett som alvedon eller ipren.

4. Man blir mer bakfull ju äldre man blir. FALSKT!

Åldern påverkar kroppens återhämtningsförmåga eftersom den fysiska konditionen ofta sjunker. Bakfyllan blir med andra ord inte värre, utan du tål den mindre när du blir äldre.

5. Ät fet och saltat mat. FALSKT!

Det är rätt individuellt. För en del människor kan illamåendet bli värre när de äter något flottigt. Medan det kan vara tvärtom för andra. Det är bättre att äta kaloririk mat och sådant som innehåller mycket socker. Som en honungssmörgås.

Lätt och flytande mat är också bra, som soppa.

Källa: Kai Knudson, överläkare och drogexpert.

Dagen före midsommarafton brukar vara den dag då Systembolaget har flest kunder på året. Dagen efter midsommarafton önskar många att de inte gått dit.

Blev det för mycket att dricka under gårdagen gäller det först och främst att återställa vätskebalansen, menar experten.

– Nu kanske det är för sent för en del. Men det bästa är att runda av kvällen med några mineralvatten och inte lägga sig när man är höggradigt berusad, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Lägger du dig när du är berusad får du en dålig sömn av flera anledningar. Dels blir du ytterligare uttorkad – bland annat på grund av att du andas mer med munnen – och dels får du ett "stresspåslag", det vill säga mer adrenalin som gör att du sover oroligt och får sämre sömnkvalitet.

– Kardinalsymptomen är ju trötthet, huvudvärk och illamående. Därför ska du vila så mycket som möjligt och försöka återställa vätskebalansen, säger Kai Knudsen.

Kör inte bil

Att få ner själva alkoholhalten går inte fortare oavsett vad du gör. Bastu eller träning eller speciell mat ändrar inte på det.

– Ungefär två centiliter starksprit i timmen bryts ner. Så det beror på hur mycket och hur länge du druckit. Normalt är att man behöver en dag för att återhämta sig, säger Kai Knudsen.

Rekommenderar honungssmörgås

Men det finns sätt att lindra baksmällan på. Kai Knudsen tipsar om mineralvatten, juice och en honungssmörgås.

– Man kan må bättre av att ladda upp med energi. Det bästa är om man ätit fet mat innan man lagt sig och sedan äter kolhydrater dagen efter, säger han.

Att ge sig ut och köra bil dagen efter en våt midsommarfest ska undvikas.

– Är man bakfull ska man inte köra den dagen. Kroppen måste göra sig av med alkoholens nedbrytningsprodukter och det tar ungefär ett dygn, säger Kai Knudsen.