Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alexander, 25, sköts till döds – av misstag

Den här bilden tog Alexander Wallberg på sig själv bara några dagar innan han mördades. Foto: Privat
Här ligger Alexander Wallberg begravd. Hans familj besöker ofta graven. Hans mamma gör det helst ensam:
– När jag sitter där och rensar upp löv som fallit ner bland stenarna blir det en speciell känsla av närvaro där jag känslomässigt kan känna att vi utbyter kärlek, säger Mabel Wallberg.
Foto: Per Wissing
Foto: Jan Wiriden
Polisen Anders Sandholm. Foto: Anders Ylander

JOHANNEBERG. Alexander Wallberg, 25, föll offer för en kula som var ämnad för någon annan.

Kulan ledde polisen in på ett spår som visar att gärningsmännen rör sig i en miljö långt bort från den värld som Alexander hörde hemma i.

– Det är gärningsmän med någon slags kriminell bakgrund, säger Anders Sandholm, spaningschef på läns- kriminalpolisen.

FAKTA

BILEN

Vittnen har noterat en silverfärgad BMW i 500-serien från 1995 eller senare på platsen. Bilen ska ha kört in på Spaldingsgatan, vänt i vändzonen och väntat in sitt offer. Efter att skytten avlossat skottet satte han sig i bilen igen och tillsammans med en medgärningsman försvann han från platsen. Det finns även uppgifter om att bilen kan ha varit i området kvällen innan, kanske för att rekognosera.

GÄRNINGSMANNEN

Gärningsmannen ska ha varit mellan 30 och 35 år. Han var cirka 170 centimeter lång och välbyggd. Hans hår var mörkt och tjockt och han hade kammat sig med frisyrgelé, så att det stod rätt upp. Mannen var klädd i mörkfärgade kläder. KULAN

Kulan som träffade Alexander fortsatte 150 meter. Den korsade Viktor Rydbergsgatan innan den gick genom vindrutan på en parkerad bil. Kulan kom från ett grovkalibrigt vapen, en ovanlig sort. Anledningen till att polisen gick ut med den informationen var: "Vi vill ruska om lite i den värld där vi tror det kan finnas information om den här typen av vapen", sade då Anders Sandholm.

FAKTA

7 april 2009 Alexander hade precis lämnat hemmet när han blev skjuten i bröstet. Två män flydde från platsen i en silverfärgad bil. Polis och räddningstjänst larmas till Spaldingsgatan. Men mannen avled.

Under dagen framkom uppgifter om att gärningsmannen var mellan 30 och 35 år, cirka 170 centimeter lång, välbyggd, med mörkt, tjockt hår. Håret ska ha varit kammat med frisyrgelé, så att det stod rätt upp. Mannen var klädd i mörkfärgade kläder. Polisen knackade dörr, gjorde brottsplatsundersökning och genomsökte en bil, utan resultat.

8 april 2009 Polisens tekniker fortsatte söka av området kring mordplatsen efter patronhylsor och bevis. Skolkamrater samlades på adressen för att lägga ner blommor och tända ljus till minne av HDK-studenten.

10 april 2009 Polisen gick ut med att de trodde att mordet på Alexander var ett misstag - någon annan var det tänkta offret.

16 april 2009 Föräldrarna gick med på att polisen gick ut med bild på Alexander i jakten på mördaren. "Men vi önskar givetvis att detta leder till att någon som vet något hör av sig till polisen", sade mamman till GT.

22 april 2009 Alexanders föräldrar framträdde i Efterlyst i TV3. De berättade om vilken god, kärleksfull och omtänksam människa deras son var samt vädjade till mördaren att träda fram.

29 april 2009 Familjens vädjan i Efterlyst ledde till att det kom in tips i fallet, men tyvärr inget matnyttigt.

23 juni 2009 Polisen gick ut med att de sökte två nya vittnen: en kvinna med ett litet barn och en man. De trodde att de hade sett något.

22 februari 2012 Polisen gick ut med att mordvapnet var grovkalibrigt och ovanligt och berättade att man gjorde ett rejält omtag i utredningen.

Klockan var runt halv nio på morgonen. En man klev ur en bil nästan samtidigt som Alexander Wallberg lämnade hemmet och gick ut på Spaldingsgatan i Johanneberg. Men Alexander kom bara ett tiotal meter innan han träffades av en kula i bröstet. Han föll ihop på trottoaren. Trots att en granne försökte med livräddande åtgärder gick hans liv inte att rädda.

Direkt efter att ha avlossat ett skott satte sig skytten i den silverfärgade BMW:n. Bilen körde med en rivstart och fortsatte in på Viktor Rydbergsgatan.

– Sedan finns det ingenting, säger Anders Sandholm, spaningschef på länskriminalpolisens grova brottsrotel i Västra Götaland som leder mordutredningen.

GT har tidigare skrivit att den silverfärgade BMW:n kan ha setts i området kvällen före mordet. Trots att polisen kontrollerat tusentals ägare till den sortens bil och att flera hundra har förhörts är mördaren fortfarande på fri fot.

– Det finns vittnen till själva händelsen. Det finns vittnen som har sett den här bilen komma och det finns vittnen som har sett den här bilen åka därifrån och så vidare.

Ingen har kunnat peka ut mördaren.

Alexander Wallberg beskrivs som en helt vanlig kille utan brottsregister. Han var en flitig student som just den där morgonen var på väg till skolan.

– Man undrar varför det hände. Det finns absolut inget som tyder på att Alexander skulle vara rätt person. Då kommer nästa fråga - vem skulle vara rätt person att skjuta? Där kommer det stora problemet. Det är ingen som har gett sig till känna. Ingen som bor i området har känt sig på det sättet att man skulle kunna ha blivit mördad.

I och med att de inte vet vem det tilltänkta offret var har utredningen försvårats. Gärningsmannen har oftast en koppling till offret.

Var välmotiverade

Anders Sandholm beskriver mördarna som välmotiverade utifrån deras agerande.

– De kör in på en gata som är en återvändsgränd, vänder bilen, släpper av gärningsmännen, han skjuter en person, han sätter sig i bilen och de åker därifrån. Det finns så mycket saker som kunde ha gått fel. Det hade räckt att det kom en annan bil och ställde sig i vägen så hade de inte kunnat komma där-ifrån. De är välmotiverade, men de skjuter fel person. Då är planeringen inte lika bra som motiveringen.

Kan det vara gängrelaterat?

– Tillvägagångssättet för gärningsmännen, för hur de är motiverade och på sättet det görs känns väl som att det är gärningsmän med någon slags kriminell bakgrund.

Anders Sandholm berättar att de därför har pratat med samtliga personer i området som har kriminell bakgrund. Men inte heller där fanns lösningen.

– När det gäller det här mordet så är det också ett mord som någonstans känns nästan som att man känner att kan det verkligen hända? Det är ett ärende som gäckar oss och det är ett jättetrauma för familjen - att ens son går ut på en gata i centrala stan klockan halv nio på morgonen och blir skjuten.

Ovanlig vapentyp

Kulan som träffade Alexander fortsatte 150 meter, korsade Viktor Rydbergsgatan och gick in genom vindrutan på en parkerad bil. Tre år efter mordet gick polisen ut med att kulan kom från ett grovkalibrigt vapen. De gjorde samtidigt bedömningen att vapentypen var ovanlig. I samband med detta togs utredningen upp igen 2012.

– Vi försökte med nya metoder se hur man kunde gå vidare. Förutsättningarna för den tekniska utredningen blir bara bättre och bättre. Vi är fortfarande där vi stod innan men vi har klart för oss lite bättre om vapnet, säger Anders Sandholm.