Henrik Holmdahl, 23, döms till 17 års fängelse för mordet. Foto: PrivatHenrik Holmdahl, 23, döms till 17 års fängelse för mordet. Foto: Privat
Henrik Holmdahl, 23, döms till 17 års fängelse för mordet. Foto: Privat
Gabriel Holmdahl, 20, hittades knivmördad i en skogsdunge i Lidköping. Foto: PrivatGabriel Holmdahl, 20, hittades knivmördad i en skogsdunge i Lidköping. Foto: Privat
Gabriel Holmdahl, 20, hittades knivmördad i en skogsdunge i Lidköping. Foto: Privat

17 års fängelse för mordet på Gabriel, 20

Publicerad

JÖNKÖPING. Gabriel Holmdahl, 20, attackerades med minst tolv knivhugg och skadades så allvarligt att han dog.

Hans kusinbarn, Henrik Holmdahl, dömdes av tingsrätten till 14 år och sex månaders fängelse för mord.

Nu dömer Göta hovrätt den nyblivne 23-åringen till 17 års fängelse.

Det var den 10 september som Gabriel Holmdahl, 20, hittades död i en skogsdunge i Lidköping. Han hade då varit saknad i nästan en månad. Gabriels kusinbarn, Henrik Holmdahl, 23, greps senare för dådet och dömdes i Skaraborgs tingsrätt till 14 år och sex månaders fängelse för mord.

– Det är skandal att en återfallsförbrytare får minimistraffet för mord. Det finns ingen som helst trygghet i detta land förutom för individer som valt att gå emot vår pinsamma och så kallade lagbok, sa Gabriels syster Celine efter det att tingsrättsdomen meddelats.

Fotade under mordet

Henrik Holmdahl stack ner Gabriel Holmdahl med flera knivhugg och fotade fotade honom när han låg svårt skadad på marken.

Mordutredarnas hypotes är att Gabriel Holmdahl blivit attackerad i två omgångar och att fotot tagits där emellan.

– Jag har uppfattningen att han var död när jag tog kortet, sade Henrik Holmdahl i ett förhör.

Obduktionen har dock visat att han levde.

Erkänt

Efter mordet brände Henrik Holmdahl upp sina kläder.

Henrik Holmdahl har erkänt att han knivhögg Gabriel Holmdahl men hävdar att det rörde sig om nödvärn.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom och yrkade på att hovrätten skärper straffet till livstids fängelse. Klockan 11 på onsdagen meddelade hovrätten sin dom.

De ändrar till 17 års fängelse för Henrik Holmdahl.

Hovrätten skriver i domen att det i telefonsamtalen framgått att "Henrik Holmdahl hyste någon form av agg mot Gabriel Holmdahl och inte ställde sig främmande till att göra denne illa".

Inte nödvärn

Det framgår i Hovrättens dom att de inte tror på hans förklaring om att Henrik Holmdahl handlat i nödvärn: "Henrik Holmdahls nödvärnsinvändning framstår som en ren efterhandskonstruktion och således som obefogad".

Hovrätten skriver att de anser att det finns omständigheter som talar för att Henrik Holmdahl ska dömas till ett högre straff än utgångspunkten på 14 år. De nämner bland annat att han "på ett brutalt sätt huggit ner den betydligt spensligare Gabriel Holmdahl på en förhållandevis enslig plats där denne saknat möjlighet att kalla på hjälp". De skriver även att det på den bild som togs på den döende Gabriel Holmdahl synd att "denne måste ha upplevt svår dödsångest".

En 21-årig man dömdes av tingsrätten till två års fängelse för skyddande av brottsling. Hovrätten ändrar straffet till tre år.

Hovrätten håller fast vid tingsrättens beslut att döma de båda för grovt rån.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER