Tidigare uteserveringar – på grund av pandemin

Sommarsäsongen för Göteborgs uteserveringar tidigareläggs på grund av coronapandemin.
Foto: LENNART REHNMAN

På grund av coronapandemin tidigareläggs sommarsäsongen för uteserveringar med en månad.

Det beslutade Göteborgs Stad under måndagen.

– Just nu har vi en akut situation och många näringsidkare kämpar för sin överlevnad, säger Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det finns inget förbud mot uteserveringar under vinterhalvåret, men den yta som får tas i anspråk är mindre än vad som gäller under sommarsäsongen – som normalt inleds den 1 april. 

I år går startskottet för sommarsäsongen dock redan i dag, måndag 1 mars. Anledningen är det allvarliga coronaläget.

– Just nu har vi en akut situation och många näringsidkare kämpar för sin överlevnad. Därför öppnar vi upp för uteserveringar redan nu för att ge tillgång till större ytor och möjlighet att minimera smittspridningen, säger Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande.
Foto: JESPER ORRBECK / PRESSBILD

Ingen extra avgift

Beslut är fattat i samförstånd mellan byggnadsnämnden och trafiknämnden, där Toni Orsulic (M) är ordförande:

– Det är viktigt att vi underlättar för näringslivet i den allvarliga situation vi befinner oss i. Genom att underlätta för branschen så hjälper vi till att säkra människors inkomst och arbetstillfällen, säger han.

Café- och restaurangägare betalar en avgift för den, i vanliga fall, sju månader långa sommarsäsongen. Någon avgift för den extra månad som det nu har beslutats om, kommer inte att tas ut.

Måste stänga 20.30

Från 1 mars är informationen att alla serveringsställen, oavsett om de serverar alkohol eller inte, ska begränsa sina öppettider och stänga senast 20.30.

I sitt pressmeddelande skriver Göteborgs stad att:

”Ett utökat serveringstillstånd för alkohol omfattas inte av dagens beslut utan hanteras i vanlig ordning av tillståndsenheten på miljöförvaltningen”.

Se också: