Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare Säpochef ska utreda ny myndighet

Förre Säkerhetspolischefen Anders Danielsson ska utreda Sveriges nya myndighet för psykologiskt försvar.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Anders Danielsson har även varit generaldirektör för Migrationsverket och är i dag landshövding i Västra Götalands län.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Förre Säkerhetspolischefen Anders Danielsson ska utreda Sveriges nya myndighet för psykologiskt försvar.

– Jag har svårt att se någon mer kompentent och bättre lämpad person för det här uppdraget, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Behoven av ett psykologiskt försvar har funnits i flera år. Säkerhetsläget i Europa har försämrats samtidigt som it-relaterade angrepp och desinformation mot stater intensifierats.

Anders Danielsson har även varit generaldirektör för Migrationsverket och är i dag landshövding i Västra Götalands län.

– Han har varit chef för Säkerhetspolisen och för stora myndigheter. Han har gedigen kunskap både om underrättelsedelen av verksamheten och påverkan mot Sverige men också om hur olika myndigheter i dag arbetar och måste arbeta för att motverka både desinformation och påverkanskampanjer. Det känns som ett klockrent val, säger Mikael Damberg.

Statsminister Stefan Löfven deklarerade redan i januari 2018 att Sverige ska få en myndighet för psykologiskt försvar. Men det dröjde flera månader innan direktiven beslutades och den särskilde utredaren Anders Danielsson tillsätts alltså först nu.

Utredningen ska presentera sina slutsatser i maj nästa år och den nya myndigheten är tänkt att vara på plats 2022.