Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare OG-ledarens plan: Återvända till Sverige

Denho Acar grundade det kriminella nätverket Original Gangsters.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Den tidigare gangsterledaren har dömts för flera grova bankrån i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.Foto: Youtube

Han har anklagats för att vara hjärnan bakom ett bombdåd, en grov mordbrand och två grova utpressningar.

Men OG-grundaren Denho Acar, 44, har nyligen friats från alla misstankar efter att rättegången mot honom avslutats i en turkisk domstol. 

Nu planerar den tidigare OG-ledaren för att återvända till Sverige.

– Jag har ansökt om att få tillbaka mitt svenska uppehållstillstånd så det är det jag väntar på, säger Denho Acar.

Rättsprocessen mot det kriminella nätverket Original Gangsters grundare Denho Acar har varit en långdragen följetong inom det svenska rättsväsendet.

Brottsanklagelserna sträcker sig mer än tio år bakåt i tiden och rör anstiftan till grov mordbrand på Vasagatan i Göteborg efter att en brandbomb kastades mot Café Vasa 2006, anstiftan till två fall av grov utpressning - mot en familj i Strömstad och mot en företagare i Åtvidaberg - under 2009 samt allmänfarlig ödeläggelse på Södermalm 2009 efter att en bomb exploderade utanför en lägenhet där en TV4-journalist bodde.

När Denho Acar, som tidigare är dömd för flera brott, flydde landet och bosatte sig i den turkiska semesterstaden Marmaris för att undkomma åtalet stannade processen av. Han var under flera år internationellt efterlyst, men svensk åklagare drog tillbaka efterlysningen när man kom överens med turkiska myndigheter om att rättegången i stället skulle hållas där. 

– Han bor i Turkiet, är turkisk medborgare och kan alltså inte utlämnas från Turkiet. Då har vi begärt att turkiska myndigheter ska ta hand om detta och det har de tackat ja till, sa Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg, i samband med beslutet.

Denho Acar, 44, har friats i en domstol i Turkiet från de anklagelser som tidigare riktats mot honom.Foto: DAN NORRÅ / SCANPIX

Domstolen: Bevisen inte tillräckliga

Tidigare i år hölls slutligen rättegången och 13 juli beslutade domstolen i Izmir att fria OG-grundaren från samtliga åtalspunkter. 

"Åtalsprocessen har kommit fram till att bevisen för att döma till straff för ovannämnda brott är långtifrån tillräckliga, definitiva och tvivelväckande; den åtalade har därmed ej begått ovannämnda brott varför den åtalade (Denho) i enlighet med den turkiska strafflagen CMK 232/2 frias", skriver domstolen.

Domen har nu översatts till svenska för att även registreras hos svenska myndigheter.

– Jag kan bekräfta att det finns en dom som vunnit laga kraft i Turkiet och nu väntar vi bara på att målet ska skrivas av i Sverige. Jag kan inte se att det blir på något annat sätt, men först måste domen registreras och gås igenom av olika svenska myndigheter, säger Gina Samaan, juridiskt ombud i Sverige för Denho Acar.

Denho Acar bor i Turkiet sedan 2006, men planerar nu att flytta tillbaka till Sverige.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Acar vill hem till sin familj i Sverige

Åklagare Thomas Ahlstrand som drivit målet i Sverige vill i nuläget inte kommentera domen:

– Eftersom jag inte läst domen än kan jag inte säga vad Denho Acar är frikänd för och varför. Jag måste ta del av den först och det har jag inte gjort.

När Expressen når den tidigare OG-ledaren på telefon i hans hem i Turkiet är han nöjd och lättad över att rättsprocessen är över:

– Det känns bra. Det var förväntat. Jag har alltid hävdat att jag inte haft med de här grejerna att göra så det bevisar bara att jag talat sanning alla dessa år, säger Denho Acar.

Han flydde landet redan 2006 och hävdar att han inte varit tillbaka sedan dess. Nu drömmer OG-grundaren om att återvända till Sverige och Göteborg där stora delar av hans familj fortfarande bor:

– Det är klart att jag planerar flytta tillbaka. Jag har ju min familj där, alla mina syskon bor i Sverige.

Den tidigare OG-ledaren har dömts för flera grova bankrån i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.Foto: Youtube

Söker svenskt uppehållstillstånd

Denho Acar blev för flera år sedan av med sitt svenska medborgarskap, och är i dag turkisk medborgare. Nu hoppas han i stället få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag har ansökt om att få tillbaka mitt svenska uppehållstillstånd så det är det jag väntar på, säger Denho Acar.

Migrationsverket meddelar att tidigare brottslighet kan påverka deras beslut om att bevilja permanent uppehållstillstånd.

"En vandelsprövning genom slagning i polisens misstanke- och belastningsregister görs regelmässigt innan uppehållstillstånd beviljas i Sverige." uppger myndigheten i ett mejl.

Denho Acars bakgrund

1990: Denho Acar döms, som 16- åring, för misshandel.

 

1994: Acar döms i Danmark till fem års fängelse för bank- rån.

 

1997: Döms i Göteborg till 5 års fängelse för post-rån i Olofstorp.

 

1998: Acar döms i Kalmar till två månaders fängelse för hot mot tjänste- man.

 

2001: Döms i Södertälje till sex års fängelse för grovt rån.

 

SEPTEMBER 2001: Denho Acar råkar i bråk med "Lasermannen", John Ausonius, i fängelset i Kumla. Acar får ta emot flera hugg från Ausonius gaffel och hamnar sedan själv i isoleringscell.

 

AUGUSTI 2006: Denho Acar kommer ut ur fängelset efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff för grovt rån.