Tidigare OG-ledaren vill återvända till Sverige

Denho Acar grundade det kriminella nätverket Original Gangsters.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Denho Acar, tidigare ledare för det kriminella nätverket Original Gangsters, flydde till Turkiet för att undvika åtal i Sverige.

I fjol friades han från alla misstankar efter att rättegången mot honom avslutats i en turkisk domstol. 

– Jag har ansökt om att få tillbaka mitt svenska uppehållstillstånd så det är det jag väntar på, berättade Denho Acar kort därefter.

Men något uppehållstillstånd blir det inte för Acar. Det har Migrationsverket nu fattat beslut om.

Rättsprocessen mot det kriminella nätverket Original Gangsters grundare Denho Acar har varit en långdragen följetong inom det svenska rättsväsendet.

Brottsanklagelserna är många och sträcker sig mer än tio år bakåt i tiden:

Anstiftan till grov mordbrand på Vasagatan i Göteborg efter att en brandbomb kastades mot Café Vasa 2006.

Anstiftan till två fall av grov utpressning - mot en familj i Strömstad och mot en företagare i Åtvidaberg - under 2009.

Anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse på Södermalm 2009 efter att en bomb exploderade utanför en lägenhet där en TV4-journalist bodde.

Men när Denho Acar, som tidigare är dömd för flera brott, flydde landet 2006 och bosatte sig i den turkiska semesterstaden Marmaris för att undkomma åtal, stannade processen av. 

Han var under flera år internationellt efterlyst, men svensk åklagare drog tillbaka efterlysningen när man kom överens med turkiska myndigheter om att rättegången i stället skulle hållas där. 

Den tidigare OG-ledaren har dömts för flera grova bankrån i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.
Foto: Youtube

Vill återvända till Sverige

2018 hölls slutligen rättegången och 13 juli beslutade domstolen i Izmir att fria OG-grundaren från samtliga åtalspunkter. 

"Åtalsprocessen har kommit fram till att bevisen för att döma till straff för ovannämnda brott är långtifrån tillräckliga, definitiva och tvivelväckande; den åtalade har därmed ej begått ovannämnda brott varför den åtalade (Denho) i enlighet med den turkiska strafflagen CMK 232/2 frias", skrev domstolen.

När Expressen nådde den tidigare OG-ledaren på telefon i hans hem i Turkiet var han nöjd och lättad över att rättsprocessen var över. Han berättade samtidigt att han drömde om att återvända till Sverige och Göteborg.

– Det är klart att jag planerar flytta tillbaka. Jag har ju min familj där, alla mina syskon bor i Sverige, sa Denho Acar.

Acar, som är turkisk medborgare, blev för flera år sedan av med sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige. I samband med den friande domen i Turkiet, hoppades han få tillbaka det.

– Jag har ansökt om att få tillbaka mitt svenska uppehållstillstånd så det är det jag väntar på, bekräftade Denho Acar.

Planerar att överklaga

Men den tidigare OG-ledaren nekas uppehållstillstånd – det har Migrationsverket nu fattat beslut om. Det framgår av handlingar som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

– Vi anser att beslutet är felaktigt och vi avser att överklaga det, säger Denho Acars juridiska ombud Gina Samaan.

Hur hennes klient tog emot beskedet vill hon inte uttala sig om.

Migrationsverkets skäl för avslagsbeslutet är belagda med sekretess i sin helhet, uppger Nyhetsbryån Siren. I samband med att Denho Acar ansökte om uppehållstillstånd, meddelade Migrationsverket dock att tidigare brottslighet kunde komma att påverka deras ställningstagande.

"En vandelsprövning (en kontroll som bland annat görs i medborgarskapsfrågor, reds. anm) genom slagning i polisens misstanke- och belastningsregister görs regelmässigt innan uppehållstillstånd beviljas i Sverige", uppgav myndigheten i ett mejl.

Denho Acars bakgrund

1990: Denho Acar döms, som 16-

åring, för misshandel.

1994: Acar döms i Danmark till fem års fängelse för bankrån.


1997: Döms i Göteborg till 5 års fängelse för ett postrån i Olofstorp.


1998: Acar döms i Kalmar till två månaders fängelse för hot mot tjänste- man.


2001: Döms i Södertälje till sex års fängelse för grovt rån.


SEPTEMBER 2001: Denho Acar råkar i bråk med "Lasermannen", John Ausonius, i fängelset i Kumla. Acar får ta emot flera hugg från Ausonius gaffel och hamnar sedan själv i isoleringscell.


AUGUSTI 2006: Denho Acar kommer ut ur fängelset efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff för grovt rån.