En man blev knivhuggen till döds i området Hässleholmen i Borås. Nu har tre unga män åtalats för mordet. Foto: ADAM IHSE/TTEn man blev knivhuggen till döds i området Hässleholmen i Borås. Nu har tre unga män åtalats för mordet. Foto: ADAM IHSE/TT
En man blev knivhuggen till döds i området Hässleholmen i Borås. Nu har tre unga män åtalats för mordet. Foto: ADAM IHSE/TT
En av de misstänkta mördarna är en 23-årig man som flydde utomlands efter dådet. Foto: PolisenEn av de misstänkta mördarna är en 23-årig man som flydde utomlands efter dådet. Foto: Polisen
En av de misstänkta mördarna är en 23-årig man som flydde utomlands efter dådet. Foto: Polisen
Den andre misstänkte mördaren. Foto: PolisenDen andre misstänkte mördaren. Foto: Polisen
Den andre misstänkte mördaren. Foto: Polisen
Den tredje misstänkte mördaren. Foto: PolisenDen tredje misstänkte mördaren. Foto: Polisen
Den tredje misstänkte mördaren. Foto: Polisen

Trion misstänks ha gått till dödsattack i trapphus

Publicerad

Den tidigare fritidsledaren och hans två kumpaner ska ha patrullerat runt i bostadsområdet i Borås på jakt efter sina offer.

Sedan ska de ha tvingat sig in i ett låst trapphus – och gått till dödsattack.

Trion åtalas nu för mord och mordförsök.

– Det var två konstellationer som hade någon form av intressekonflikt, säger åklagaren Patrik Tilly.

I nästan två månaders tid var 23-åringen på flykt och höll sig undan rättvisan. Sedan bestämde han sig, som var efterlyst misstänkt för mord och två mordförsök, att kliva in på polisstationen och överlämna sig själv.

 

LÄS MER: Ung man mördades i knivbråk – två är häktade

 

Därefter har 23-åringen och två andra män suttit häktade för dådet i bostadsområdet Hässleholmen i Borås en kväll i mars i år. En ung man blev ihjälhuggen och två andra fick livshotande skador. Nu har den misstänkta gärningstrion åtalats vid Borås tingsrätt och i åtalet redogör åklagaren Patrik Tilly för polisens teori om hur det hela gick till.

Efter mordet flydde en av de tre misstänkta männen utomlands.Foto: JOHAN VALKONEN

Dödspatrullerade

Mordet ska ha skett efter att gänget först dödspatrullerat i området.

Enligt åklagaren ska de tre männen ha anlänt till Hässleholmen i bil och sedan gått omkring för att leta upp sina offer. Därefter hoppade de in i bilen igen, parkerade den på ett annat ställe och klev ur.

 

LÄS MER: Polisen efterlyser misstänkt mördare

 

De ska ha varit beväpnade med pistol och knivar "med målsättningen att påträffa målsägandena och konfrontera dem med hot om våld och med våld". Till slut hittade de personerna som de sökte efter i ett låst trapphus. Med pistolhot fick männen, enligt åtalet, dem att öppna den låsta entrédörren och gick till attack.

Borås Tidning uppger att det rör sig om bötning, att en påhittad eller verklig skuld skulle krävas in.

– Det är två konstellationer som hade någon form av intressekonflikt, men motivbilden överlämnar vi åt parterna att redogöra för under förhandlingen, säger åklagaren Patrik Tilly på en presskonferens på måndagen.

Trapphuset där knivmordet skedde.Foto: Polisen

Kastade ut knivar genom fönstret

En av de skadade ska ha vägrat betala och då höggs kompisen ihjäl, skriver BT. Det var en av 23-åringens kumpaner som utdelade de dödande huggen, menar polisen.

 

LÄS MER: Efterlyste mannens uppdrag för kommunen

 

– Det här handlar inte om några rispor, utan rejäla hugg, vad jag förstår, sa polisens vakthavande befäl Johan Ljung om knivskärningen.

En kniv som hittades i terrängen inte alltför långt ifrån mordplatsen.Foto: Polisen

Det bekräftas av åtalet. I det framgår det att det var ett stort antal knivstick, sparkar och slag som utdelades. Därefter ska de misstänkta mördarna ha flytt till fots och sedan åkt därifrån i bilen.

Under färden kastade de, enligt åtalet, ut knivar genom en nedvevad ruta och i en lägenhet ska sedan vissa av klädesplaggen de bar lagts i ett klorinbad för att undanröja spår.

Klädesplagg låg i ett klorinbad. Enligt polisen var det för att röja undan spår.Foto: Polisen

Var fritidsledare

Den 23-årige misstänkte mördaren som länge befann sig på fri fot har under några års tid arbetat som fritidsledare för ungdomar inom Borås stad. Det har polisen tidigare gått ut med och det konstaterar också Frivården i sitt yttrande efter att mannen genomgått en mindre sinnesundersökning.

23-åringen har aldrig tidigare dömts för våldsbrott, men levde enligt polisen i en kriminell miljö.

En fjärde man åtalas för skyddande av brottsling. Han och 23-åringens kumpaner står dessutom åtalade för grovt egenmäktigt förfarande, olaga tvång och skadegörelse.

Tystnadskulturen har brutits

Samtliga misstänkta mördare förnekar brott, men 23-åringen och en av de medåtalade medger att de befunnit sig i trapphuset och att "det blivit bråk med målsägandena". Hässleholmen är ett av de områden som listas som "särskilt utsatta" i Sverige och i förundersökningsprotokollet beskriver polisen att man inledningsvis haft problem med en tystnadskultur i utredningen, men att flera vittnen trätt fram när gärningsmännen suttit häktade.

Åklagaren Patrik Tilly.Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

– Målsägandena och de tilltalade i det här ärendet har en konflikt mot varandra och det är på sätt och vis frågan om så kallade gängkonstellationer. Men framför allt har det tidigare varit en så kallad tystnadskultur i Hässleholmen. Vi vill påstå att det här ärendet bryter mönstret och trenden något, eftersom här har personer – målsägande, vittnen och misstänkta – berättat om sina iakttagelser. Polis och åklagare anser att det är ett väldigt angeläget ärende, säger Patrik Tilly.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER