Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidigare anställd: Vi fick porta Lorentzon från äldreboendet

Struntade i pandemiregler – portades men var där hela dagarna.
Här står Mark Lorentzon på en stol vid äldreboendet i Göteborg. I händerna ser han ut att hålla i en kortlek.
På en film syns Mark Lorentzon utan tröja tittandes upp mot mammans lägenhet.
Senare i filmen hoppar han ner från stolen.
Mark Lorentzon är efterlyst i hela Sverige misstänkt för att ligga bakom explosionen i Göteborg.
Flera människor skadades i samband med explosionen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Misstänkte Göteborgsbombaren Mark Lorentzon, 55, var ökänd av personalen på hans mammas äldreboende. 

Efter att han vägrat bära visir när han träffade mamman så portades han – men kom tillbaka dag efter dag trots att polisen ryckte ut gång på gång.  

– Han tog boendets möbler och ställde på en blomlåda för att nå upp till hennes franska balkong. Sedan gjorde han korttrick, eller läste böcker och dikter, och ibland klättrade han in till henne på nätterna, säger en tidigare anställd vid boendet. 

Mark Lorentzon är efterlyst över hela landet som misstänkt för att ligga bakom sprängningen på Övre Husargatan i Göteborg. 

En uppdaterad efterlysning skickades under fredagseftermiddagen till Sveriges samtliga poliser där 55-åringen beskrivs som farlig – med direktiv att han omedelbart ska gripas om han påträffas. 

Personal på äldreboendet i Göteborg kan vittna om Mark Lorentzons nyckfulla, och tidvis hotfulla, beteende. 

En tidigare anställd vid boendet vittnar om sina upplevelser under sommarhalvåret 2020. 

– I början av pandemin fick han som alla andra besöka sin mamma ute på gården med plexiglas och visir.  Men det struntade han i. Så till slut fick han inte besöka henne på gården längre, eftersom han inte följde restriktionerna utan skulle krama henne och vara i ansiktet. Och det var då han började bli så galen och sa att vi var mördare som låste in henne. 

”Han tog boendets utemöbler”

Mark Lorentzon hade inga planer på att respektera besöksförbudet. Bilderna vittnar om en vanlig scen på boendet – Mark Lorentzon balanserades på en stol som han ställt på en blomlåda för att nå upp till mammans franska balkong och kunna kommunicera med henne. 

Bilderna togs efter direktiv till de anställda om att Lorentzons vistelse vid boendet skulle dokumenteras. 

– Han var där varje dag, hela dagarna. Han tog boendets utemöbler. Rakt under mammans franska balkong. På nätterna klättrade han ibland in för då kunde morgonpersonal komma och upptäcka att det stod burkar med energidryck i hennes rum, säger den tidigare anställda. 

När Mark Lorentzon stod under balkongen kunde han göra korttrick för mamman, som på bilden, eller ibland läsa högt ur böcker eller från dikter. 

Tidigare anställde: Fick ringa polisen

Den tidigare anställda pratade ibland med Mark Lorentzon som oftast var artig – men ibland på ett passivt aggressivt sätt. 

– Han log och sa samtidigt att: ”Jaha, så alla de här får träffa sina mammor men inte jag?”.  Det fanns en på avdelningen som var ansvarig för honom. Han ringde kanske tio gånger per dag. 

Personalen kände sig ofta tvingade att kalla på polis. 

– Under några månader så var det säkert närmare tio gånger som de fick ringa polisen och de fick ta honom därifrån, säger den anställda. 

Mark Lorentzon jagas i hela Sverige

Misstänks enligt polisen för grov allmänfarlig ödeläggelse och kan dömas till livstids fängelse om han skulle fällas.

Minidokumentär: Explosionen i Göteborg

Paniken i huset • De drabbades egna filmer • Löfven: ”Göteborg ska känna att man har hela landets stöd”.