Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidiga vårtecknet: Fästingarna är här

Det här behöver du veta om fästingar.
Den milda vintern innebär att fästingarna redan har börjat ge sig till känna.

Den milda vintern innebär att fästingarna redan har börjat ge sig till känna.

– Jag har aldrig förr sett fästingar under vintermånaderna, och absolut inte i januari. Även när de börjat komma i mars och april så brukar det klassas som tidigt, säger Peter Nielsen, biolog på Naturhistoriska Museet i Göteborg, till Skövde Nyheter. 

Han har själv upptäckt fästingar ovanligt tidigt i år.

Att fästingar börjat leta sig fram så här tidigt på året hör inte till vanligheterna. 

Biologen Peter Nielsen på Göteborgs Naturhistoriska Museum säger till Skövde Nyheter att han fått in många rapporter om fästingar i vinter. Han har också sett dem med egna ögon.

Vad det kan få för konsekvenser att fästingarna redan har börjat dyka upp är svårt att säga menar Peter Nielsen, men om säsongen blir längre får de mer tid att föröka sig. Detta förutsatt att det milda vädret håller i sig.

– Det är ändå en risk för dem att vara framme så tidigt. En köldknäpp kan ta kål på många av dem, säger han till Skövde Nyheter.

Trivs i fuktigt väder

En annan fara för fästingar är torka eftersom de trivs i fuktigt väder.

– Om vi får en riktig toppenvår som är torr och har risk för gräsbränder så kan det dämpa fästingarna, förklarar han för SN.

För den som vill slippa fästingbett och risken att drabbas av sjukdomarna TBE och borrelia, bör kolla kroppen och kläderna efter att varit ute i naturen där det är fuktigt.

Peter Nielsen säger till SN att fästingar ofta sätter sig i kläderna och att det kan ta flera timmar innan de hittar ett ställa att bita sig fast på. Är man noggrann och letar efter dem är chansen stor att slippa bli biten.

Nielsen konstaterar att fler tidiga vårtecken har börjat synas, som att även insekter och sniglar börjat titta fram.