Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thu betalade 200 000 kronor – för att få jobba

Thu berättar att hon blivit utnyttjad av sin arbetsgivare.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING
Hung är orolig: ”De har tagit pengarna”.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING
Nagelvård är en stor industri. Obs, genrebild.Foto: ANGELICA ENGSTRÖM

200 000 kronor för ett arbetstillstånd, 60 timmar långa arbetsveckor och undermålig lön.

Vietnamesiska gästarbetare jobbar under slavliknande förhållanden på landets nagelsalonger, visar ett reportage av ”Uppdrag granskning”.

– Om vi gör något fel så kanske vi råkar illa ut, säger Thu, en av flera personer som uppges ha utnyttjats av sin arbetsgivare.

Det finns tusentals nagelsalonger i Sverige och de är utspridda i såväl storstäderna som landsbygden.

Många anställda är kvinnor och män från Vietnam. Och flera av dem arbetar under slavliknande förhållanden, enligt ”Uppdrag granskning”, UG.

I onsdagens reportage möter UG paret Thu och Hung. 

Thu berättar att hon fått sparken efter att ha ifrågasatt sina arbetsvillkor.

Betalade för att jobba

Hon var tvungen att köpa sitt arbetstillstånd av arbetsgivaren för att överhuvudtaget kunna komma till Sverige och få börja jobba, berättar hon vidare. 

– Han sa att om du vill komma till Sverige, så ger du mig bara 20 000 dollar, berättar Thu i programmet.

– De har tagit pengarna, de har behållit pengarna och de har behandlat sin personal som slavar, fyller Hung i.

Thu, till vänster, och Hung, till höger, berättar om slavliknande förhållanden.Foto: SVT/UPPDRAG GRANSKNING

20 000 dollar motsvarar ungefär 200 000 kronor, och Thu levde först i tron om att kunna tjäna 25 000 till 30 000 kronor i månaden. Därmed hoppades hon kunna ”tjäna in” jättesumman hon betalt. Men de stora pengarna har uteblivit.

Enligt UG har den aktuella arbetsgivaren utarbetat ett system där arbetsgivaren först för över lönen till arbetstagaren, som sedan får betala tillbaka en stor del av summan.

I slutändan fick Thu mellan 6 000 och 7 000 kronor när hyran för det rum hon bor i hade dragits av. Betydligt lägre än den utlovade summan i kontraktet.

Thu och Hung är inte de enda personerna som vittnar om odrägliga arbetsförhållanden. Andra berättar samma sak, hur de betalat stora pengar för att arbetsgivaren ska ordna med arbetstillstånd men sedan fått en lön som det knappt går att leva på.

”Grovt utnyttjande”

Skatteverket är medvetna om situationen. Conny Svensson, nationell samordnare på myndigheten, berättar att misstänkta oegentligheter upptäckts i samband med kontroller av salongerna.

– Jag kan säga att vad vi gör nu från myndigheternas sida det är att vi måste kraftsamla tillsammans kring detta. Det här är ett faktum kan man väl säga som blivit känt på senare tid, de här salongerna har ju funnits en tid men vi ser att det kommer allt fler av dem runtom i landet.

– Det här är ett grovt utnyttjande av människor som kommer hit under helt andra premisser som de blivit lovade, säger Conny Svensson till ”Uppdrag granskning”.

Thus arbetsgivare tillbakavisar alla anklagelser och menar att det rör sig om rena lögner. Migrationsverket har gjort en polisanmälan om människohandel rörande Thus fall, enligt UG.

Reportaget ”Nagelfixarna” i ”Uppdrag granskning” sänds onsdag 13 februari klockan 20.00 i SVT1. Programmet går även att se i SVT Play.