Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thommy, 45, undersöktes inte – dog i blodförgiftning

Dagens toppnyheter, inrikes.
Thommy Larsson spelade i bandet Franska trion och brann för musiken.Foto: Magnus Bergström
Sahlgrenska universitetssjukhuset får nu hård kritik av Inspektionen för vård och omsorg.Foto: DANIEL STILLER/BILDBYRÅN

Thommy Larsson, 45, var sjuk och hade hög feber. 

När ena armen svullnade upp kraftigt åkte han till akuten.

En sköterska skickade honom vidare till en annan akut – utan medicinsk bedömning av läkare.

Thommy och hans sambo avvaktade och åkte hem.

– Dagen efter föll han ihop. Han dog av blodförgiftning, berättar brodern Kenneth Larsson.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar nu Sahlgrenska för bristande vård.

Thommy Larsson från Göteborg avled hastigt i mars förra året efter att ha varit sjuk i några dagar.

Brodern Kenneth Larsson menar att Thommy kunde ha varit i livet om han fått rätt vård i tid. Därför gjorde han en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en kort tid efter dödsfallet.

Nu har Ivo utrett ärendet och konstaterar att akutmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset inte tagit hand om Thommy ”i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”. 

Myndigheten riktar skarp kritik mot vårdgivaren.

– Jag har förlorat min käre bror, min mor har förlorat sin son och hans livskamrat sedan många år har förlorat sin sambo. Svensk musik har förlorat en fantastisk trummis. Thommy spelade i bandet Franska trion. Det är enormt tufft, säger Kenneth Larsson.

Ena armen svullnade upp 

Han berättar att Thommy hade varit krasslig med influensaliknande symptom. När ena armen svullnade upp kraftigt åkte han med sin sambo till akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Thommy var inte den som sprang ner sjukvården. Den här gången mådde han jättedåligt, konstaterar Kenneth Larsson.

Sjuksköterskan som tog emot på akuten gjorde enligt Kenneth en snabb bedömning och hänvisade sedan brodern till akutmottagningen på Mölndals sjukhus, eftersom där finns ortopedisk expertis. 

Ingen läkare bedömde Thommys hälsoläge innan han skickades i väg.

Thommy och sambon åkte i stället hem och Kenneth förklarar i sin anmälan till Ivo att brodern tänkte åka in nästa dag om armen fortfarande var svullen.

Akuten vid Sahlgrenska.Foto: HENRIK JANSSON

Föll ihop och fick hjärtstillestånd

Under natten fick Thommy svårt att andas och när han tidigt på morgonen gick ut för att få frisk luft föll han ihop på trottoaren och fick hjärtstillestånd.

Ambulans hämtade honom och på sjukhuset försökte läkarna i flera timmar rädda hans liv. 

– De amputerade ena armen sedan det konstaterats att han drabbats av en mördarbakterie, berättar Kenneth.

Men insatserna var förgäves. Vid 13-tiden samma dag dödförklarades Thommy. Han avled till följd av blodförgiftning.

– Sjuksköterskan som mötte Thommy på akuten gjorde säkert så gott som denne kunde. Min kritik gäller egentligen bristerna i systemet, med sönderstressad personal i sjukvården. Varför skickades Thommy i väg? Det ska väl vara en läkare som tar det beslutet. Jag anser att det är chefernas ansvar att gällande rutiner följs. Det räcker inte att övertala honom att åka till en annan akut, menar Kenneth.

Ivo konstaterar i sitt beslut att en läkare borde ha kontaktats för att göra en medicinsk bedömning innan Thommy Larsson skickades vidare.

Myndigheten slår också fast att den aktuella sjuksköterskan hade kort yrkeserfarenhet och skriver att det är ”vårdgivarens skyldighet att säkerställa att hälso- och sjukvårdspersonalen har tillräcklig kompetens för de arbetsuppgifter som de utför.”

Chefläkare: ”Har rannsakat oss själva”

Per-Olof Hansson, chefläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att sjukhuset också gjort en egen utredning av händelsen, och en anmälan till Ivo enligt lex Maria.

– Vi har rannsakat oss själva och kommit fram till samma slutsats som Ivo. Med facit i hand hade det varit bättre att handlägga på det akutintag där personen sökte vård. Det gjordes en missbedömning av allvarlighetsgraden i fallet, säger han och tillägger:

– Vi tycker detta är oerhört tråkigt och beklagar det som hänt. Som alltid när det går fel återkopplar vi händelsen i personalgruppen, går igenom våra rutiner och försöker vidta åtgärder för att minimera risk för upprepning. Det innebär i detta fall att vara ännu mer noggrann med att inte hänvisa vidare utan göra en noggrann bedömning på plats, och bedöma om patienten klarar en transport.

TV: Det här är en Ivo-anmälan

Det här är en IVO-anmälan