Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Thomas och Evas hus brann ned – Torstens står kvar

Ena halvan av parhuset totalförstördes i branden som började vid 22-tiden den 30 januari. Foto: Privat
Ena delen av parhuset i Karlstad brann ner till grunden natten mot nyårsafton. Foto: Privat

Thomas och Evas hus totalförstördes i en våldsam brand under natten till nyårsafton – bara lite aska återstår.

– Det finns ingenting kvar, konstaterar Thomas Nilsson. 

Samtidigt klarade sig den andra delen av parhuset till synes oskadd tack vare en stabil brandmur.

– Det var en surrealistisk mardröm, att se den ena halvan av huset stå i lågor, säger grannen Torsten Möller.

Det var vid 22-tiden den 30 december som räddningstjänsten i Karlstad fick larm om en brand i ett parhus.

– När vi kom fram brann det väldigt mycket. Huset var övertänt, säger Glenn Appel, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad.

Han berättar att räddningsmanskapet fick fokusera på att rädda den andra delen av parhuset.

Larm om branden i Karlstad kom vid 22-tiden på söndagskvällen. Foto: Privat

Räddades av brandmur

– Det fanns en rejäl brandmur mellan husen, så som man byggde förr. Den består av dubbla lager tegel och stod emot jättebra och hjälpte oss mycket i vårt arbete, säger Glenn Appel.

Två personer befann sig i huset när de började brinna och de hade båda tagit sig ut på egen hand.

– En person fick kontrollera en lindrigare brännskada på Centralsjukhuset, uppger Glenn Appel.

Det var Thomas Nilsson och hans sambo Eva Svensson som lyckades rädda sig undan branden som gjorde dem bostadslösa.

Thomas Nilssons och Eva Svenssons bostad brann ner till grunden natten till nyårsafton. ”Jag har inte ens ett par skor kvar” säger Thomas. Foto: Privat

Några dagar efter katastrofen berättar Thomas Nilsson:

– Det enda jag hade med mig när jag sprang ut var telefonen, bilnyckeln och plånboken. Det känns helt tomt. Man är på noll. Född på nytt kan man säga. Utan kläder eller någonting. Jag har inte ens ett par skor.

”Det gick ohyggligt fort”

Thomas Nilsson stod i köket och höll på med disken medan sambon, som just hade förberett för nyår, hade gått och lagt sig. Då kände han röklukt från vardagsrummet.

– Jag såg en öppen låga vid väggen, bakom soffan. Jag skrek till Eva att det brinner och sedan tömde jag brandsläckaren på elden. Men den förslog ingenting. Jag hämtade Eva och fick ut henne. Sedan gick det ohyggligt fort, säger han.

Thomas Nilsson förklarar att han sedan sprang över till grannarna och skrek på dem så att de skulle ta sig ut ur sitt hus.

Hur går ni vidare nu?

– Vi måste skaffa oss en bostad. Nu bor vi hos min mor och far. Vi får ta ett steg i taget. Det går inte att tänka på allting. Det är nycklar, pass och datorn som är borta. Allt. Vi fick hjälp av grannarna innan vi åkte till sjukhuset och har fått låna kläder så att vi klarar oss.

Thomas Nilsson fick inte med sig mer än plånboken, bilnyckeln och telefonen när han och sambon flydde ut ur det brinnande huset. Foto: Privat

Thomas säger att många grannar har ställt upp.

– De frågar om det är något de kan hjälpa till med. Det tråkiga är också att det är många som blir drabbade när det händer i ett så här tätbebyggt område. Det påverkar inte bara vår familj. Jag har svårt att tänka mig att grannarna kunnat sova gott. Det här är gamla hus, konstaterar han.

Thomas Nilsson vet inte vad som orsakat branden, men han har en misstanke:

– Vår elcentral satt i källaren, precis där branden startade.

Torsten Möller är ägare till den husdel som klarade sig någorlunda bra trots att intilliggande parhus totalförstördes. Han berättar att det var hans son med flickvän som befann sig i familjens hus på söndagskvällen.

– Vi fick telefonsamtal från vår son vid tiotiden. Hans fästmö hade tyckt att det luktade rök inomhus. Då sprang vår son ut och möttes av grannar som upptäckt elden, säger Torsten Möller.

Torsten Möller och hans hustru befann sig i fritidshuset när branden i grannhuset uppstod. Deras parhus klarade sig tack vare en stabil brandmur mellan husen. Foto: Privat

”Surrealistisk mardröm”

Han och hustrun var i fritidshuset, flera mil från Karlstad, men satte sig genast i bilen och körde hem.

– Vi möttes av en surrealistisk mardröm, med ena halvan av huset som stod i lågor, och ett tiotal brandbilar utanför. Samtidigt var det massor av folk där som hjälpte till att tömma vårt hus för att rädda vårt bohag, berättar Torsten Möller och fortsätter:

– Grannarna ställde upp till hundra procent och bar ut grejer som vi fick flyttat till närliggande fastighet där det fanns plats i källarplanet. Det var ju då ovisst om elden skulle sprida sig till vårt hus.

Ena parhusdelen totalförstördes i branden medan den andra delen klarade sig - tack vare en kraftig brandmur. Foto: Privat

Även Torsten Möller konstaterar att brandmuren räddade hans hus. 

– Huset är uppfört 1920. De byggde tydligen bra på den tiden, säger han.

”Tar månader innan vi kan flytta tillbaka”

Räddningstjänsten arbetade på platsen fram till klockan 15 på nyårsafton. 

– Vi har haft en grävmaskin på plats och grävt undan det som var kvar. På eftermiddagen var det helt släckt, säger Glenn Appel.

Branden hade ett snabbt förlopp och räddningstjänsten fick fokusera på att rädda den andra parhusdelen. Foto: Privat

Platsen är avspärrad och polisen kommer genomföra en teknisk utredning. Tommy Lindh, polisens presstalesperson, berättar på onsdagseftermiddagen att ärendet ligger kvar hos krimjouren vid Värmlandspolisen.

Den inledande rubriceringen är allmänfarlig vårdslöshet. 

Än har man helt enkelt inte kunnat ta reda på hur branden startade.

– En brand har uppstått inne i huset och förloppet verkar ha varit hastigt. Det finns ingen anledning att anta att branden är anlagd, säger Tommy Lindh.

När Torsten Möller fick se sitt hus i dagsljus såg det nästan orört ut – samtidigt som det låg en ruin intill.

– Det är i påfallande bra skick, men huset har både rök- och vattenskador och det kommer att ta flera månader innan vi kan flytta tillbaka. Ännu har vi inte planerat så långt framöver, men det är ingen katastrof eftersom vi har ett annat boende.