Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demokraterna: Munck kommer att uteslutas

Henrik Munck har nekat avgångsvederlaget på två miljoner kronor.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Demokraterna kommunalråd Henrik Munck kommer med all sannolikhet att bli utesluten från partiet innan veckans slut. 

Det säger partiets ordförande Thomas Hedberg till tidningen GP

Dock är inget formellt beslut fattat. 

Under tisdagen kunde GP berätta att demokraternas kommunalråd Henrik Munck erbjudits två miljoner kronor för att lämna partiet självmant. 

Trots det ska Munck ha tackat nej till erbjudandet. Han ska även ha skickat ett mejl till partiets förtroendevalda och sagt att partiet försökt köpa hans tystnad. 

Till GP säger nu demokraternas ordförande att partiet haft personalproblem med Henrik Munck sedan före sommaren 2020. 

– Han ger sig på styrelsemedlemmar, han misstänkliggör medlemmar. Det har varit väldigt jobbigt både för ledningsgrupp och styrelse, säger Thomas Hedberg till tidningen. 

Enligt Thomas Hedberg erbjöd man därför Munck två miljoner kronor för att lämna under fredliga former. Han nekar till att erbjudandet skulle vara ett sätt att köpa Muncks tystnad.

Har sju dagar på sig 

– Att vi hade samarbetssvårigheter var ju inget som kommunen skulle behöva betala – och så blir det om han väljer att sitta kvar, med lön från kommunen – det misslyckandet hade varit bättre om vi fick stå för, säger Thomas Hedberg vidare.

Enligt stadgarna hos demokraterna har Henrik Munck sju dagar på sig att ge besked innan styrelsen fattar beslut om uteslutning. Den tiden går ut i helgen. 

Henrik Munck medger att det förekommit incidenter, men att det är för att han säger ifrån när det förekommer ”felaktigheter och oegentligheter”

– Thomas Hedberg bekräftar att det är en rakt igenom odemokratisk process. Jag fick inte möjlighet att bemöta anklagelserna som fördes fram inom utredningen – och nu säger han att han redan bestämt sig, utan att höra mitt svar, säger Henrik Munck.