Thomas, 54, dog på jobbet – arbetsgivaren om olyckan

112, 114 14, 1177 – här är viktiga larmnummer att ha koll på.
Foto: Privat
Foto: Privat

Den 14 januari skulle Thomas Blåder, 54, rensa bort kalksten som fastnat i en silo på sin arbetsplats i Filipstad.

Men under arbetet föll han ner i silon – ett fall på omkring 30 meter – och avled.

”Materialet lossnade vid arbetet och personen följde med ner i fickan”, skriver gruvföretagets vd i en anmälan till Arbetsmiljöverket som NWT tagit del av.

Thomas Blåder hade arbetat vid gruvföretaget i Persberg i Filipstad sedan många år tillbaka.

Han var också en välkänd rallyprofil. Dottern Elin Jansson, 29, som GT tidigare pratat med, beskriver honom som ”omtyckt och älskad av alla”.

– Han har haft en obeskrivlig betydelse för rallysporten. Han var en underbar och stor människa även där. Så otroligt saknad han kommer att vara. Han var hjälpsam och underbar på alla sätt. Om det inte var verktyg och sådant nere i depån, kunde han ge goda råd. Han var en människa man kunde ringa till med funderingar om vad som helst, sa hon till GT förra veckan.

Den 14 januari befann Thomas Blåder sig på sin arbetsplats, när han föll nära 30 meter ner i en silo och avled.

Det har tidigare inte varit känt exakt hur olyckan inträffade, men i en anmälan till Arbetsmiljöverket, som Nya Wermlands-Tidningen tagit del av, beskriver vd:n för gruvföretaget sin version av hur det gick till.

Arbetsgivaren: Så gick olyckan till

Enligt anmälan befann sig Thomas Blåder i silon för att ta bort kalksten som fastnat där.

”Personen som förolyckades arbetade med att rensa material i en materialficka. Materialet hade hängt upp sig i fickan. Materialet lossnade vid arbetet och personen följde med ner i fickan. Noggrannare utredning kommer att utföras”, går att läsa i anmälan enligt NWT.

En intern utredning har inletts på företaget, som ingår i Omya-koncernen.

Händelsen har polisanmälts som arbetsmiljöbrott gällande vållande till annans död.

– Det är utgångspunkten när det händer en allvarlig olycka på en arbetsplats. Generellt har arbetsgivaren ett väldigt långtgående ansvar. Det ska finnas skyddsanordningar och riskbedömningar, har kammaråklagare Magnus Clase vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål tidigare sagt till GT.

Enligt NWT har ingen person delgivits misstanke i samband med olyckan.

För GT har dottern Elin Jansson berättat om dygnet som följde pappans bortgång:

– Det har varit tungt. Väldigt tungt. Många har hört av sig och vi har fått meddelanden från väldigt många vänner. Även från rallyvärlden. Jag är mållös över alla fina ord som folk har skrivit om pappa.